Unesco: avstå fler beslut om Gállok
Efter en lång process gav Högsta förvaltningsdomstolen i slutet av juni klartecken för gruvan i Gállok. Men nu kräver Unesco att Sverige avstår nya beslut i ärendet.
Kravet kommer efter Unescos världsarvsmöte i New Delhi i Indien. Vid mötet deltog bland andra representanter för Riksantikvarieämbetet i Sverige.
Karin Stenson, tillförordnad generalsekreterare i Svenska Unescorådet, säger till tidningen NSD att Unesco förväntar sig att Sverige följer mötets beslut, i avvaktan på en expertrapport om hur gruvan skulle påverka världsarvet Laponia.
Massajer tvångsförflyttas
Massajer i Tanzania tvångsförflyttas från sina hem, för att ge plats åt turism och nationalparker. Flera människorättsorganisationer har konstaterat att turismen och jakten, som är stora inkomstkällor i Tanzania, sker på bekostnad av urfolket massajer.
Amnesty International kom nyligen med en ny rapport där det beskrivs hur privata företag har deltagit i att utföra tvångsvräkningar av folk med hjälp av tanzaniska säkerhetsstyrkor.
– Sedan 2009 har de tanzaniska myndigheterna använt sig av misshandel, övervåld, godtyckliga gripanden och frihetsberövanden för att tvångsvräka massakern och samtidigt hyra ut deras mark till privata företag, säger Tigere Chagutah, regionchef för Amnesty International i östra och Södra Afrika, i en intervju publicerad av SVT Sápmi.
SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås, bosatt i Kenya, har på nära håll sett hur massakern kämpar för att behålla sin livsstil.
– Massajerna har sedan länge en svag politisk röst och det har lett till att man successivt har tryckts undan, säger han.
Gift från oljefält ska utredas
Under flera årtionden har urfolk i regionen Alberta, där ett av Kanadas största oljefält finns, larmat om ökade cancerfall och förgiftade vattendrag rapporterar CBC News.
Flera oberoende studier har visat att sjukdomsfallen är en direkt konsekvens av det gift som kommer via vattendragen nära oljefälten. Nu ska den kanadensiska regeringen investera tolv miljoner dollar för att utreda frågan.
Utredningen kommer att ta tio år att genomföra, eftersom experter inte tror att man kan hitta exakt orsak till problemet utan att se utvecklingen över tid. Enligt CBC News har regeringen lovat vidta fler åtgärder om utredningen kommer fram till att det är oljefälten som är anledningen till de förgiftade vattendragen.
Ny maoridrottning
27-åriga Nga Wai hono i te po Paki är maoriernas nya drottning. Hon efterträder sin far, Tuheitia Pootatu Te Wherowhero, som dog i slutet av augusti. Under en ceremoni fördes han på en flotta av stridskanoter till ett heligt berg där han begravdes inför tusentals människor. Vid samma ceremoni kröntes Nga Wai Hono i Po till drottning, berättar SVT Sápmi.
Hon har två bröder, men valdes ut av tolv äldre män vars uppgift var att välja kungens efterträdare. Hon blir den andra drottningen av Kiingitanga.
Drottningens roll är främst ceremoniell, men har också en stor kulturell och politisk betydelse.
Litteratur för barn och unga får medel
Sametingsrådet i Norge har beviljat totalt 626 750 kronor i stöd till lulesamiska och sydsamiska litteraturprojekt, riktade mot samiska barn och unga.
330 750 går till det lulesamiska förlaget Nálaga Tjállaga för att producera och ge ut Njoammel ja gidádálvve, en barnbok skriven av Rakel-Iren Pedersen. Boken ska illustreras av Sissel Horndal.
Det lulesamiska förlaget Tjihkkom Almmudahka får 176 000 till översättning av Moa Backe Åstots bok Himlabrand från svenska till lulesamiska. Målgruppen för boken är unga vuxna.
Tröndelag fylkesbibliotek får 120 000 för inläsning av videoböcker för barn på sydsamiska.