Olof Marsja prisas
Olof Marsja har tilldelats årets stipendium från Maria Bonnier Dahlins stiftelse. Förutom prissumman på 100 000 kronor får han ställa ut sin konst på Bonniers konsthall i Stockholm, från den 4 december. I juryns motivering nämns bland annat hur Olof Marsja med både humor och allvar gäckar kategorier som bildkonst, konsthantverk, tradition och samtid.
Pitesamiskan får skriftspråk
Pitesamiskan, som länge betraktats som ett utdöende språk, har fått ett godkänt skriftspråk.
En gång var pitesamiskan huvudspråk i Arjeplogs kommun, och användes då även på den norska sidan av gränsen. Men på senare tid har språket endast haft ett trettiotal användare.
Intresset för att bevara språket har dock varit stort. Insamling och dokumentation av ord har pågått under många år, och trots att skriftspråk saknats kom en pitesamisk ordbok ut redan för tre år sedan. Redaktör för ordboken var språkforskaren Joshua Wilbur.
Under 2018 utsågs en arbetsgrupp, bestående av Peter Steggo, Inger Fjällås, Bruce Morén Duolljá och Ole Henrik Magga. Deras uppgift var att normera den pitesamiska ortografin. Vid en ceremoni på Silvermuseet i Arjeplog den 20 augusti i år undertecknades det dokument som innebär att pitesamiskan numera har ett eget, godkänt, skriftspråk.
– De flesta språken i världen har färre än tusen talare, men det är inte enbart antalet användare som avgör om språket ska försvinna eller finnas kvar. Det viktigaste är att språket används, att det syns och hörs, sa Mikkel Eskil Mikkelsen, som representerade det norska Sametinget vid denna högtidsdag.
Elsy Rankvist, en av de som vuxit upp med, och använder, pitesamiskan, gläds åt de möjligheter som nu öppnats.
– Skriftspråket är viktigt för att vi ska kunna skapa läromedel och undervisa i pitesamiska, och det här är verkligen en glädjens dag, sa hon.
Maxida Märak hjältinna och albumaktuell
Maxida Märak är en av 100 kvinnor som porträtteras i Svenska hjältinnor – 100 berättelser om starka, smarta och modiga kvinnor. Bokens syfte är att inspirera och peppa små och stora barn, och ges ut av bokförlaget Max Ström. Författarna, Anna Nordlund och Colette van Luik, har valt ut kvinnor som förr eller nu kämpat emot förtryck och visat en stark vilja att förändra.
Hon har också tilldelats Torgny Segerstedts minnesutmärkelse Frihetstonen. Utmärkelsen får hon för sitt sätt att lyfta fram människorättsfrågor och antirasism med sin musik.
Maxida Märak är samtidigt aktuell just nu med debutalbumet Utopi. Hon beskriver albumet som personligt, och säger till Sameradion & SVT Sápmi att det ger en inblick i hennes inre och hur hon ser på sin omgivning och samtid.
Kärlek på Samernas
Anna Erika, Hannes, Julia och Nadja är huvudpersonerna i Kärlek på Samernas, en realityserie i fyra delar gjord av Sara Omma Simma tillsammans med produktionsbolaget Lillasyster. Serien, som spelats in på Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk för SVT Sápmi, handlar om hur man kan hitta det man saknat och ta tillbaka en del av sig själv, helt enkelt om kärleken till den samiska slöjden och kulturen.
TV-teamet har följt eleverna under två terminer, och de har berättat om både förväntningar, utmaningar, separationsångesten inför skolavslutningen och sina framtidsplaner.
Se avsnitten på SVT Play.