Spel med Zlatan
June Pedersen kan nu lägga till att hon spelat med Zlatan på sitt CV, vid sidan av SM-guld 2018, tre mästartitlar, två Champions League-silver och tre landskamper för Norge.
Den 34-åriga vänsterbacken har bytt från Piteå IF i damallsvenskan till Hammarby i elitettan.
Utbildas i berättande
Tio ungdomar i åldern 16-25 år ska utbildas i samisk berättarkultur och jojk, i ett treårigt projekt med namnet Giehttogiella – Det berättande språket.
Syftet är att öka det muntliga berättandet och jojken bland barn och ungdomar.
Under detta år ska ungdomarna utbildas, och nästa år ska en berättarturné starta. Turnén ska gå från Karesuando i norr till Funäsdalen och Stockholm i söder, och pågå fram till december 2022.
Al Jazeera om samer
Det arabiska tv-bolaget Al Jazeera berättar om hur klimatförändringar, gruvor och vindkraftsparker hotar renskötseln och den samiska kulturen. I inslaget, med reportern Paul Rhys på plats i Vaisaluokta, tas även frågan om hatbrott mot samer upp. Intervjuer sker med bland andra Carl-Johan Utsi och Lars-Ola Jannok.
Inslaget finns att se på Youtube, och har titeln Sweden Reindeer Herders.
Varmaste året?
Klimatforskare tror att 2020 kan bli det varmaste året som uppmätts. Fjolåret var globalt sett det näst varmaste året, med en medeltemperatur som låg endast 0,04 grader under rekordåret 2016.
Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, säger till SVT Nyheter att det har varit några riktigt varma månader i början av året, och att det är mycket möjligt att 2020 blir det varmaste året sedan observationerna startade.
Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska Rådet, menar att det är ointressant om det här året blir det absolut varmaste eller inte. Han ser hellre på trender än enstaka år.
”Ligger det bland de varmaste åren är trenden fortfarande tydlig.”, säger han.
Kuylenstierna säger också att de minskade luftföroreningarna till följd av coronaviruset – tvärtemot vad man skulle kunna tro – bidrar till den globala uppvärmningen. Dels eftersom den klarare luften blir varmare, samtidigt som årets minskade koldioxidutsläpp inte har någon omedelbar påverkan på klimatet.
Misslyckad ”korrekturläsning”
”Svenska järvar kan dock hotas av renägare, eftersom dom jagar just renar.” En formulering på Kolmårdens hemsida som djurparkens pressansvarige Rickard Sjödén beklagar. Ingenstans i texten nämns att jakt på järv får bedrivas för att skydda även andra tamdjur, och det saknas förtydligande om det är laglig skyddsjakt som avses.
Sedan Sameradion & SVT Sápmi uppmärksammat Kolmården på texten så ändrades texten.
– I det här fallet har vi misslyckats med korrekturläsningen och det kan jag bara beklaga, säger Rickard Sjödén till Sameradion & SVT Sápmi.
Norsk olja i HD
Nu ska frågan om utvidgad oljeexploatering i Arktis prövas i HD. Det är miljöorganisationerna Greenpeace och Natur och ungdom som har stämt norska staten. Det skedde 2016, och frågan har prövats i två instanser, senast i hovrätten, där staten friades.
– Gränsen passerades när regeringen beviljade nya oljelicenser i värdefulla marina området i Arktis, säger Therese Hugstmyr Woie, ledare för Natur och ungdom.
Greta Thunberg har donerat 250 000 norska kronor till deras kamp.