Urfolk kompenseras
Kanada har utlovat upp till 40 miljarder kanadensiska dollar (287 miljarder kronor) för att kompensera urfolken för den diskriminering de utsatts för. I september ifjol fastställde Högsta domstolen ett beslut från 2016, och beordrade att 40 000 kanadensiska dollar (287 000 kronor) skulle utbetalas till varje barn som fanns med i välfärdssystemet efter 2006.
Regeringen tänkte överklaga domen, men när över 1 100 omärkta gravar upptäcktes på platserna för tidigare internatskolor, drog regeringen tillbaka planen på överklagande.
Fram till 1996 separerade Kanadas skolsystem urfolksbarn från sina familjer och skickade dem till internatskolor. Många av barnen blev undernärda, misshandlade och sexuellt utnyttjade, och uppskattningsvis 6 000 barn dog i skolorna. Det uppger BBC News.
Hårdslöjdsbok
Författarna Lisa Gaelok, Gun Aira och Katarina Spik Skum har fått 60 000 norska kronor från Samerådet för att ta fram en lulesamisk hårdslöjdsbok utifrån dagens ortografi.
De har samlat över 800 lulesamiska ord, och boken kommer att innehålla både ordlista, text och bilder. Boken riktar sig till lärare, studenter och andra språkintresserade.
Ny jurymedlem
Maxida Märak finns nu med i juryn för Raoul Wallenbergpriset. Priset har delats ut sedan 2012 till en person som arbetar mot rasism, diskriminering och för alla människors lika värde. Som ny jurymedlem kommer Maxida Märak att bidra med erfarenheten av hur det är att tillhöra ett urfolk.
– Jag tillhör en av de många grupper som lever i ett demokratiskt land men fortfarande behöver utstå förtryck, säger hon i en intervju på raolwallenberg.se
Rieban på pitesamiska
Räven, som de senaste åren varit en populär figur i samiska barnprogram kommer nu att göras på pitesamiska. Producenten Jenny Israelsson Skoglund säger till SVT Sápmi att det är en del utmaningar, men att det är kul att visa att det är möjligt. Det är första gången SVT gör ett barnprogram på pitesamiska.
Unga stipendiater
Travkusken Nathalie Eriksson, Östersund och fotbolls- och hockeyspelaren Niklas Kitok från Gällivare har bägge två fått ta emot stipendium från John Kuoljoks minnesfond.
Niklas Kitok spelar hockey i Malmberget AIF under vintern, och fotboll i Gällivare SK under sommaren.
Nathalie Eriksson blev Östersunds bästa kategori B kusk på Östersundstravet 2020, och hennes häst Rakkaus blev Östersunds bästa kategori B-häst.
John Kuoljoks minnesfond förvaltas av Storlule sameförening, och fondens syfte är att stimulera samiska ungdomar mellan 12-15 år till vidareutveckling inom idrott, duodji, musik, skrivande eller annan konst. Stipendiet är på 2 500 kronor.
Ortnamnsskämt
Språktidningen har utsett namnet på ett fjäll i Jokkmokks kommun till Sveriges roligaste ortnamn. Dock är det den svenska versionen, Snålkul, som prisats. Olle Kejonen, doktorand i samiska språk vid Uppsala universitet ryckte in och redde ut begreppen i en intervju i SVT Sápmi. Där förklarar han att fjället heter Snålkkukk som kommer från samiskans snålkke som betyder brant klippa.
– Det här namnet är bara roligt när man läser det på svenska.
Han säger att det positiva med tävlingen är att det blivit en diskussion om ortsnamn, eftersom det finns mycket kunskap och information i samiskan om platserna och hur man brukat marken.