Norrsken och snö vann
Nuhtte Thomassen blev vinnare av Sápmi Art Junior 2020 och 10 000 kronor med sin målning ”Norrsken i en snöig natt”.
Stipendiet, som delas ut av Team Lapland i samband med Jokkmokks vintermarknad, har som mål att uppmuntra samiska talanger att fortsätta sin konstutövning, och att uppmärksamma den samiska kulturen.
Appen som renvarnar
Med appen Porokello kan bilförare varnas för renar på eller vid vägarna. Appen testades under 2019 av Boliden och Renfors Åkeri, och nu finns möjlighet för alla med en android att delta i testet. Systemet bygger på att appens användare varnar varandra. En varning ligger kvar i trettio minuter, och alla inom 750 meter från varningsplatsen som har appen installerad får en varning i sin mobil.
Fler vill ha samiska efternamn
Fler och fler väljer att ta tillbaka sina samiska släktnamn.
– Det handlar om identitet och vem man är, säger Jonas Michael Tjågne till NRK Sápmi. Han valde att byta bort det norska efternamnet Paulsen mot det gamla samiska släktnamnet Tjågne, som inte använts på över hundra år.
Många samiska släktnamn försvann när namnen försvenskades eller förnorskades i offentliga register, och när samerna själva bytte sina efternamn för att slippa diskriminering. Men nu har trenden vänt, fler och fler tar istället tillbaka sina samiska namn, vilket Jonas Michael Tjågne gillar.
– Det är ju tråkigt när alla ska heta Paulsen, Johnsen eller Mikkelsen. Det är ju mer speciellt med ett samiskt efternamn, säger han.
Hälsa i Jokkmokk kartläggs
Nu ska skillnader i hälsa och levnadsförhållanden mellan samisk och icke-samisk befolkning jämföras i ett forskningsprojekt. Projektet leds av Christina Storm och Per Axelsson vid Umeå universitet, och ska genomföras i Jokkmokk.
Alla boende i Jokkmokks kommun bjuds in att delta i det här projektet, och deltagarna får själva uppge om de är samer eller inte. Studien som görs i Jokkmokk är en del i forskningsprojektet HALDI, Health and Living Conditions.
Forskningsprojektet har fått fem miljoner kronor av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.
Står bakom kampen mot gruva i Nasafjäll
Civil Rights Defenders, CRD, ställer sig bakom kampen mot en kvartsgruva på norska sidan av Nasafjäll, och uppmanar både den norska och den svenska staten att garantera samernas urfolksrätt.
Det kinesiskt ägda företaget Elkem har ansökt om tvångsinlösen av ett område som under lång tid använts för renskötsel av både norska och svenska samer. CRD:s juridiska avdelning har, i samarbete med en samisk expertgrupp, analyserat dokument och därefter skrivit ett yttrande i frågan. CRD uppmanar den norska staten att avslå Elkems ansökan om expropriation, och den svenska staten att skydda naturmiljön samt svenska medborgares, och det samiska folkets, rättigheter genom att ta ställning mot gruvan.
Kortsiktig klimatförändring tycker kungen
Väderleken kan ställa till problem, men den värmeutveckling och förändring vi ser nu är kortsiktig, det kommer att stabilisera sig.
Den teorin presenterade kung Carl XVI Gustaf i en intervju till TV4, vid sitt besök på sameskolan i Jokkmokk i samband med samernas nationaldag och marknaden.
– Jag har varit här tidigare när det har varit svårt på grund av växlingar i väderleken, det fryser, töar och fryser igen och då har renarna väldigt svårt att komma åt sin föda. Det här tror jag att många, många generationer har varit med om tidigare, men det kanske har blivit lite värre nu.
Bok på pitesamiska
Nu finns den första boken översatt till pitesamiska. Den heter Biejve näjjda, och är en översättning av den norska boken Solens dotter, skriven av Marry Ailonieida Somby och illustrerad av Ingrid Jangaard Ousland.
Pitesamiskan, som en gång var huvudspråk i Arjeplog, fick sitt skriftspråk godkänt i augusti 2019. Översättningen av boken har gjorts av Peter Steggo och Inger Fjällås, och boken finns att köpa bland annat på Silvermuseet i Arjeplog.