Dokumentär om att ta tillbaka språket
Sara Aira Fjällström gick sameskola sina sex första skolår, flera vuxna i hennes närhet pratade lulesamiska med varandra men inte med henne. Hon lärde sig inte prata samiska som barn och ville inte att ytterligare en generation skulle gå samma väg som henne. Så hon lärde sig samiska i vuxen ålder. Numera är Sara Aira Fjällström lärare i lulesamiska och pratar lulesamiska med sin drygt treåriga dotter Jonna.
I kortdokumentären Samiska för min dotters skull i Tendens i P1 berättar Sara Aira om sin språkresa.
– När jag började läsa så var det en stark drivmotor att: Om jag någon gång får barn så vill jag ju ge dem språket. De ska inte behöva gå samma väg som jag, berättar Sara bland annat.
Programmet sändes den 6 februari och finns på sverigesradio.se och där poddar finns.
Klassiskt verk på lulesamiska
I år kommer för första gången en inspelning av de klassiska sångerna ”Dichterliebe”, av Robert Schumann på lulesamiska. Det är Valborg Mangs som översatt och Anders Rimpi kommer att sjunga in styckena. I en intervju i P1:s Kulturnytt berättar Anders Rimpi:
– Vi tycker att den passar väldigt bra, de här naturlyriska texterna som Heinrich Heine har skrivit på början av 1800-talet; att det passar även i en samisk kontext, nära naturen.
Han känner inte till någon tidigare utgivning på skiva där klassisk musik görs på samiska.
Skivdebut för Elin Teilus
I samband med Jokkmokks marknad släppte Elin Teilus sin debutskiva Iellemij – To Life. Skivan är en hyllning till människorna och markerna i Uttja. De som gått före, barnen och de generationer som ska komma. Elin är sångerska, jojkare och skådespelerska och har sina rötter i Udtja och i Göteborg. Den 6 februari hade Elin Teilus releasekonsert på Stora teatern i Göteborg följt av releasekonsert i Jokkmokk på marknadslördagen.
Ett år för urfolksspråk
FN har utlyst 2019 som det internationella året för urfolksspråk. Syftet är att öka medvetenheten om hur viktiga urfolksspråken är, inte bara för talarna själva, utan även för att bidra till att öka världens kulturella mångfald. Invigningen av urfolksspråkåret skedde den 28 januari på UNESCO:s högkvarter i Paris. På plats fanns representanter från sametingen och Katarina Barruk var en av artisterna som framträdde.
Läs mer om språkåret 2019 på: https://en.iyil2019.org
Ny regering och nya ministrar
Det tog många talmansrundor och historiskt lång tid innan Sverige slutligen fick en regering efter valet den 9 september 2018. Den 21 januari presenterade Sveriges nygamla statsminister Stefan Löfvén (S) sin regering och ministrar. Amanda Lind (Mp) blev ny kultur- och demokratiminister efter Alice Bah Kuhnke och Jennie Nilsson (S) blev ny näringsminister efter Sven-Erik Bucht. I skrivande stund har Amanda Lind hunnit besöka Jokkmokks marknad och träffat representanter för sametinget, SSR och Sáminuorra.
Ekoturismpris till Sápmi Nature Camp
Lennart Pittja, som driver turismföretaget Sápmi Nature Camp, har fått ta emot Grand Travel Awards ekoturismpris 2019. Förmedling av nutida arktisk livsstil, med tusenåriga traditioner, förpackad i en glampingcamp av lavvus under en norrskenssprakande himmel i Unescos världsarvsområde Laponia innebär en unik och äkta upplevelse. Det gör Sápmi Nature till pristagaren av ekoturismpriset. Priset delades ut på Grand Hotel i Stockholm på Alla Hjärtans Dag.
”Det här är ingen vildmark. Det är vårt hem sedan många generationer. Här lever människor med en stor kunskap om livet och naturen i Arktis. Men spåren av livet här är så subtila att de är svåra se. Samerna har inte byggt motorvägar, gruvor eller dammar. Naturens resurser har nyttjats på ett respektfullt sätt. Kanske själva definitionen av hållbarhet?”, säger Lennart Pittja i en intervju på naturturismforetagen.se efter att han mottagit priset.
App mot rasism
Reality Check heter Sveriges första app mot rasism. Den riktar sig till användare som är 13-19 år och är baserad på ungdomars egna upplevelser av rasism och tanken är att utmana fördomar och normer. Appen är uppbyggd som ett spel där man får inträda rollen som en karaktär som själv blir utsatt för rasism och fördomar. I dagsläget kan man spela karaktärer som afrosvenska Malcolm, muslimska Donia eller romska Rosa. Nästa karaktär som projektet ska utveckla är en ung samisk person och nu söker man unga samer som vill vara delaktiga i att bland annat dela med sig av sina upplevelser av rasism och diskriminering. Projektet är ett samarbete mellan Teskedsorden och Mångkulturellt Centrum.