Namnlistor för skolan
Eleverna Sascha Lango och Ottilia Wiklund samlade på kort tid in drygt 800 namnunderskrifter i protest mot planerna på att lägga ner Hornavanskolan i Arjeplog. Protestlistan lämnades över till politikerna vid ett kommunfullmäktige, där Sascha Lango också höll ett tal där hon jämförde ett samhälle utan ungdomar med en kalvmärkningshage utan renkalvar.
Deras engagemang resulterade inte i någon förändring av planerna, men inspirerade några vuxna till att starta en ny namninsamling, denna gång med krav på folkomröstning i frågan.
Även den listan har nu överlämnats till kommunen, och frågan om folkomröstning kommer att tas upp av kommunfullmäktige.
Fler till röstlängden
Över tusen nyanmälningar till sameröstlängden har inkommit inför nästa års sametingsval. Av de som nu anmält sig är 556 kvinnor och 464 män.
Flest anmälningar kommer från personer födda på 1990-talet, men anmälningar kommer även från personer födda på 1930-talet, uppger Sameradion & SVT Sápmi.
Röstlängden inför sametingsvalet den 16 maj 2021 ska fastställas den 1 mars.
Inför förra sametingsvalet var 8 766 samer röstberättigade. Antalet ökar inför varje val.
Jokkmokks marknad blir digital
Jokkmokks marknad är en obruten tradition sedan mer än 400 år sedan. Den kommer att hållas även 2021, men endast i digital form. Beslutet togs vid ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i Jokkmokk, och orsaken är förstås den pågående pandemin.
Monica Lundkvist, kommunchef i Jokkmokk, säger att det var ett svårt beslut att ta, men att man måste förhålla sig till rådande situation och de förhållanden som vi har just nu.
– Vi tänker oss att den här digitala plattformen ska vara en marknadsföring för att visa hur trevligt det kan vara att besöka oss nästa år, säger hon till P4 Norrbotten.
GPS och traditionell kunskap
Kajsa Kuoljok har disputerat med sin avhandling om användande av GPS tillsammans med traditionell kunskap. I sin forskning har hon haft stort fokus på människor och vad individen säger.
Hennes avhandling visar att de oftast är nöjda med tekniken, men att den inte alltid fungerar som den ska.
– Det jag försöker lyfta är att tekniken kan ha en påverkan på renskötaren också. Att den kan bidra till en stress, säger hon till Sameradion & SVT Sápmi.
Uppsving för urfolksmedicin
Den pågående pandemin har fått urfolk i Latinamerika att återgå till traditionell medicin och läkekonst. Bristen på tillgång till modern sjukdom, i kombination med den egna traditionen, har gett urfolksmedicinen ett uppsving.
Eslendy Grefa i Ecuador berättar för Sameradion & SVT Sápmi att liv har räddats tack vare medicinalväxter och traditionell kunskap.
– Det var ont om läkemedel, och vi hade nog inte råd, säger Antolin Huascar Flores i Peru i samma intervju. Han säger också att man stirrat sig blind på vetenskap, på laboratorietillverkade piller, när det fanns så många medicinalväxter som kunde bota dem.
Ansiktstatuering upprörde författare
”Ansiktstatueringar är inte direkt en städad, civiliserad stil för en diplomat på 2000-talet.” Så skrev den nyzeeländska författaren Olivia Pierson på Twitter sedan Nya Zeeland fått sin första kvinnliga utrikesminister med maoriskt ursprung, Nanaia Mahuta. Maorier är landets ursprungsbefolkning och ansiktstatueringar är ett vanligt kulturellt uttryck.
Efter Olivia Piersons twitterinlägg valde onlinebokhandeln Mighty Ape NZ att sluta sälja Piersons bok.
Nanaia Mahuta har inte velat kommentera händelsen, skriver SVT Nyheter Kultur.