Aktuell med Mello och klimatkamp
Jon Henrik Fjällgren kommer att delta i Melodifestivalen 2019 med låten Norrsken. Det är hans tredje medverkan i Melodifestivalen och han tävlar i den tredje deltävlingen i Leksand den 16 februari. Finalen avgörs i Friends Arena den 9 mars.
Jon Henrik Fjällgren är även aktuell som Godwill Ambassadör för 2022 Initiativet. Det är en insamlingsstiftelse som ska vara stöd och resurs för en hållbar värld. De mål som stiftelsen kommer att jobba med bland annat hälsa och välmående, jämställdhet, allas lika värde, klimatet och fredliga och inkluderande samhällen. I samband med att Jon Henrik blev ambassadör startades en insamling till förmån för de globala mål som kopplar till Jon Henriks engagemang i frågor som välmående och mänskliga rättigheter i synnerhet när det gäller samers och urfolksrättigheter.
– Jag vill bidra till att göra världen bättre och att hjälpa andra människor att må bra och vi behöver använda alla sinnen. I somras såg jag klimatkrisen i verkligheten. Det brann alldeles i närheten av min by. När jag fick förfrågan om att bli ambassadör för ett initiativ som arbetar för att snabba på arbetet med klimatet och FN:s globala mål tackade jag ja direkt, förklarar Jon Henrik Fjällgren i ett pressmeddelande.
Bildtext: Representanter för 2022 Initiativet, Kristin Pålsson, Helena Lindemark och Eva Vati tillsammans med Jon Henrik Fjällgren
Foto: Rickard Croy
Det här med fjäll
Nyligen vann Norrmejerier en juridisk dispyt om hur man får använda ordet ”Fjäll”. Det var Destination Funäsfjällen AB som hade börjat använda ”Fjällkakao” för en av sina produkter. Det tyckte Norrmejerier var på tok för likt deras produktnamn Fjällfil och Fjällyoghurt och Patent- och registreringsverket höll med. Se upp Jon Henrik! #fjällgren #fjällsameby #fjällbäck och så vidare.
Augustpris till Axelsson
Linnea Axelsson tilldelades Augustpriset för årets skönlitterära verk. Hennes bok Ædnan är ett diktepos av stora mått. En lyrisk familjeskildring som följer två samiska släkter genom 1900-talet fram till idag.
DNA-test för att bevisa urfolksrötter
Den amerikanska demokratiska senatorn Elizabeth Warren gjorde ett DNA-test för att bevisa att hon var av amerikansk urfolkshärkomst. Detta efter att president Trump offentligt betvivlat hennes påståenden om att vara native american. Hon har dock kritiserats för att använda sina urfolksrötter som politiskt slagträ.
NRK ska göra stor samisk tv-serie
Det norska public service bolaget har bestämt att nästa stora tv-seriesatsning ska vara en samisk story. Arbetet är dock i sin vagga och väldigt lite är bestämt. Anne-Laila Utsi, chef på International Sámi Film Institute, är hoppfull och vill se att serien berättas ur samisk synvinkel.
Stipendium till Miss Freerider
Tanja Nordfjell har tilldelats. Släktföreningen Nils och Lucia Thomassons stipendium. Hon får det för sitt artisteri och konsthantverk som modern utövare med förankring i den traditionella samiska kulturen.
Historisk ordboksrelease
Den 1 december släpptes den första umesamiska ordboken sedan 1780. Det firades med releasefest i Lycksele, med bland annat artisten Katarina Barruk.
Bakom den umesamiska-svenska ordboken står eldsjälen Henrik Barruk, som i våras fick ta emot minoritetsspråkspriset av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Han har genom samtal med äldre umesamer, ljudupptagningar och skriftstudier samlat på sig material för en ordbok med 5 000 samiska sökord, grammatiska regler och exempel.
”Templet” i Vinklumpen
Ett tempel för de troende. Ja, liknelsen med ett tempel görs lätt när man kommer till Jijnjevaerie samebys nya renskötselanläggning i Vinklumpen i norra Jämtland.
Det är en anläggning som samebyn använder främst för höstens renslakter och skiljningar. Inför årets skiljning har samebyn byggt själva skiljningshagen och då varit innovativa och byggt in silen/kärnan under tak. Det är unikt och förmodligen den första renskötselanläggningen som byggts på det sättet i Skandinavien och troligen i världen. Traditionellt brukar renskiljningsanläggningarna ju vara utan överbyggnad. Det nya är alltså att man i Jijnjevaerie numera kan utföra det direkta skiljningsarbetet under tak och i lä, vilket i stort sett helt tar bort slasket och halkan som ju annars finns när man skiljer så pass tidigt på året. Alltså då temperaturen pendlar runt nollstrecket.
På håll liknar anläggningen en sorts kåta men storleken och belysningen ger dock mer en känsla av ett sorts tempel. Och där inne pågår ju en verksamhet med människor som tror starkt på sin sak så liknelsen med ett tempel är ju träffande på flera sätt.
Förutom själva byggnaden med silen/kärnan så har man i år också byggt dithörande kontor och fållor. Nästa år är det tänkt att resten av den gamla anläggningen ska bytas ut. Det innebär alltså ett otal nya beteshagar runt silen/kärnan och på fjällsluttningen. Dessutom tillkommer nya ramper för lastbilslastning. Kostnaden har hittills varit cirka 5 miljoner men man räknar med att slutnotan hamnar på det dubbla innan allt är klart.
Jijnjevaerie sameby har sina året-runt-marker Krokoms och Strömsunds kommuner och samebymedlemmarnas huvudort är Valsjöbyn.
Text och foto Ola Pittsa