Han ville gå en utbildning där man inte sitter i skolbänken hela dagarna. Valet föll på lantbrukslinjen i Umeå och Alfred Stinnerbom går nu sitt andra år och stormtrivs. Efter gymnasiet är siktet inställt på att bli renskötare på heltid.
Alfred är uppvuxen i Kittelfjäll och Tallsjö i Västerbotten. Sedan ett par år tillbaka bor familjen i Gielas. Från början funderade Alfred på gymnasieutbildningar i Vilhelmina eller Lycksele för att ha nära hem.
Hemma på gården, där Alfreds morfar tidigare bodde och hade köttdjur, har familjen fyra kvigor och en tjur. Familjen har även hästar, hönor och hund och katt. Trots det var det inte självklart för Alfred att söka sig till en djurutbildning.
Hans mamma har själv gått hästhållning på Forslundagymnasiet i Umeå och tyckte att Alfred skulle göra ett besök på skolan.
– Jag var inte intresserad att gå samma utbildning som henne, det är tillräckligt att hålla på med min egen häst hemma.
Men besöket på skolan gjorde att Alfred genast blev intresserad av lantbruksutbildningen.
– Det första jag fick göra var att sätta mig i traktorn med en av tvåorna och åka ut och sladda på isbanan. Det var svinkul, och det så mycket djur på skolan och jag har alltid gillat djur. Det kändes riktigt bra.
Och trots att Alfred har en viss erfarenhet av livet på en gård så var det mycket som var nytt. Han hade aldrig mjölkat kor och aldrig kört traktor.
– Det är en bra skola där man får jobba självständigt. Det är bra lärare och man får förtroende att prova på saker.
Första året består delvis av praktik, men när coronapandemin kom i våras så blev det lite ändrade planer. Eleverna fick till stor del vara ute på jordbruket och inte så mycket i ladugårdarna. Det får de ta igen under andra året istället.
Dagarna består till stor del av praktiskt arbete. Måndagar är teoretiska, resten består praktiskt arbete. Ibland dagtid i jordbruket och ibland förmiddagspass och eftermiddagspass i ladugården. Eleverna har ibland även helgpass i ladugården.
– Det får vi igen genom lediga dagar. Att vissa moment är utanför skoltid är lite speciellt, men jag har inget emot det. Det är roligt arbete så det är inga problem.
Efter avslutad gymnasieutbildning finns möjlighet att få jobb på de flesta lantbruksgårdar, men Alfred har bestämt sig för att bli renskötare.
– Jag ser gymnasiet som ett avbrott på vägen mot renskötseln, men jag ångrar inte att jag valde att gå lantbruk. Man får lära sig hur andra djur fungerar och reagerar och det kan man ha nytta av i renskötseln. Det finns vissa likheter med exempelvis får.
Alfred säger att all kunskap är bra kunskap och måste han nämna något som är extra roligt är det att han lärt sig att köra traktor.
– Det kan jag ha nytta av i framtiden. Det är stora maskiner och man kan göra mycket med dem.
Han har en del planer för att få en extra inkomst som komplement till renskötseln.
– Jag hoppas kunna odla lite hemma i Gielas och kanske ha några fler nötdjur. Kanske starta en gårdsbutik av något slag.
Text Katarina Hällgren