Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

3/14: Birra Nord Lule Syd – på svenska

mvSamisk fantasy kan få fint pris
Författaren Máret Ánne Sara från Kautokeino kan vinna Nordiska Rådets prestigefyllda barn- och ungdomslitteraturpris 2014 för sin bok Ilmmiid gaskkas – Mellan världarna. Boken är en fantasyroman som handlar om två syskon som försvinner från människovärlden och hamnar i en värld där de möter och ibland måste kämpa mot väsen från den samiska mytologin. Finns nu som ljudbok på samiska och översatt till norska.
Prisutdelningen sker i Stockholm i slutet av oktober. Máret Ánne Sara är också på Bokmässan i Göteborg.

Lokalt Sáminuorra
I början av detta år bildade Sáminuorra lokala avdelningar i; Kiruna, Jokkmokk, Lycksele/Umeå, Östersund och Stockholm. Målet med dessa var att skapa och säkerställa fler mötesplatser för unga runtom i Sápmi. Den här hösten kommer Sáminuorra arbeta hårt med att få igång mer aktiviteter vid dessa. Kan vara allt från att arrangera en fikakväll, seminariedag eller kanske en kort resa. Var just du kan delta kommer informeras på Sáminuorras hemsida och facebook.

Áillohaš on the road
26 november är det premiär i Kiruna för föreställningen Áillohaš – Solens son. En berättelse om poeten Nils-Aslak Valkeapääs liv men också en historia om samer som ett rättslöst folk. Pjäsen är andra delen i en trilogi av Ari-Pekka Lahti. Föreställningen som visas i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Umeå, Surahammar och Stockholm är en samproduktion av Beaivvás Sámi Nasunálateáhter, Finlands Nationalteater, Ruska ensemble och Riksteatern.

Birra Lule

Skisser_Lule_Kuoljok_beskur

Kaxigast det som inte syns
”Ibland tänker jag på att det man ser i en slöjdutställning är en spillra av allt det bakomliggande arbetet. Kanske som att bygga en koja, det riktigt roliga är att bygga den. Bland det starkaste jag har gjort är det jag har klottrat fram, hastigt, kaxigt och fräckt. När man är noggrann kan det spontana falla bort och det man gör tappar nerv.”
Sunna Kuoljok, 21 år, bildlärare Ájttes graffitiprojekt, slöjdare, illustratör, som i sommar hade utställningen Dán-rádjáj (Fram till nu) på Ájtte i Jokkmokk.

Vill ta Sápmi till dansgolvet
”Vi gör en fet konsert där normen är Sápmi, där vi inte behöver hävda någonting. Det vi levererar är politik på ett dansgolv!”
Maxida Märak i Rádio Sápmi. Hon gör tillsammans med lillasyster Mimi Under asfalten ett fjäll, en föreställning som Giron sámi teáhter turnerar med.

Börje fortfarande tuff
Hockeylegenden Börje Salming satte ner foten ordentligt i sitt Sommar 13 juli i P1 när han ifrågasatte Sveriges gruvpolitik. Salming berättade att han haft lust att åka till Gállok och kedja fast sig i ett träd. ”Salming ryter till mot gruvnärningen” var rubriken i NSD.

Breaking news: Klocka kaputt
Tweet från politikern och favorittwittraren Henrik Blind från Jokkmokk: Norrbotten är verkligen länet där det händer. #Nordnytt rapporterar just om att stadshusklockan i Kiruna är sönder. I´m in SHOCK!

Birra Syd

”Jaha… ni samer kör bil?”
Är du trött på att höra och bemöta fördomar om samer? Nu finns hjälp att få. Samiskt informationscentrum har gett ut broschyren ”Fördomar och förklaringar” som med komiska seriestrippar tar itu med påståenden som: ”Samerna säger bara nej och gnäller” eller ”Samerna har mer rättigheter än vi vanliga svenskar”.  Och hur ser egentligen en same ut och en riktig same har väl renar. Eller?
- Vi får ofta frågor och därför ville vi samla de vanligaste. Fördomar handlar om att man saknar kunskap och tycker och tänker saker utan grund. Men många vet inte ens att de har fördomar, det behöver inte vara illvilja, säger Anna Skielta på Samiskt informationscentrum som tillsammans med Marie Enoksson på Sametinget har tagit fram broschyren.

Tanken är att broschyren i första hand ska användas som diskussionsunderlag i högstadiet och på gymnasiet, men alla som vill kan beställa den gratis. Broschyren har redan tryckts i en ny upplaga eftersom intresset varit så stort. Och kanske är det humorn i Anders Sunesons illustrationer som lockar.
- Ja, vi har försökt att göra en lite roligare presentation. Det kan vara svårt att närma sig fördomar och därför ville vi göra det med glimten i ögat, säger Anna Skielta.
/Ann-Helén Laestadius

Sydsamiska för små och stora i VilhelminaDet är inte bara eleverna i Vilhelmina kommun som får modersmålsundervisning i skolan. Föräldrarna får också, som kvällskurs. Vilhelmina är en av de få samiska förvaltningskommuner som ligger i framkant och erbjuder detta för sydsamisktalande i kommunen, rapporterar SR Sameradion. Tyvärr ligger det sämre till när det kommer till en samisk förskola. Som förvaltningskommun är man nämligen skyldig att starta en samisk förskola om behovet finns men där har ännu ingenting gjorts. Nuorat applåderar Vilhelminas satsning på föräldrarna.
/Hanna Nutti

Ung lavvu i Lycksele
Nytt för i år på Liksjuon Biejvieh – Fahkoeh 26-28 september är ungdomslavvun. Här kan gäster pyssla, hänga, laga mat – och surra med artisterna som uppmuntras/uppmanas titta in. Liksjuon sámi noereh fick 7000 kr av Lycksele kommuns ungdomspengar till lávvun. Lavvusupervisors är Sabina Baer och Nikolaus Wollberg.

Per Josef i skylift 2_Pia Sjögren
Sky high

-Det var kallt att hänga där i bara t-shirt, korgen svajade, obehagligt. Men vad gör man inte för konsten?! säger Per-Josef Idivuoma som lekte sol utanför Högfjällshotellet i Hemavan, vid inspelningen av Amanda Kernells nya kortfilm Stoerre vaerie/Norra Storfjället.
-Den stora feta lampan i skyliften slocknade när strömmen gick. Då hissade de upp mig i stället, med en reflektorskärm.
Filmteamet hade 22 000 watt ljus med sig. Alltså lampor motsvarande ungefär 500 stycken såna som vi har hemma.