Ánnonsa

BIRRA LULE 1/17

Post Tråante Stress Disorder
”Det känns som om man har varit med på världens längsta flashmob. … Den samiska flashmoben Tråante 2017 varade i åtta dagar och nätter, och bestod av oändligt många samer i hela stan. Oavsett vilket uteställe man råkade gå in på så var det mest samer där. Bartendrarna spelade utan uppmaning samisk musik. … Men nu har alla samer åkt hem till sitt. Som sig bör en flasmob.

/Stig Arne Somby, Nea Radio, om Post Tråante Stress Disorder

 

Kaffet är vårt vapen
Ränderna går aldrig ur. Sáminuorra protesterade i Tråante, både hos banken DNB, som är engagerad i Dakota pipeline access, och på Samtingets plenum, med hopknutna händer och tejp över munnarna. En del vuxna politiker kände sig missförstådda. Andra blev glada att nästa generation bry sig.

 

Unga, coola, många
”Det har blitt kult å være ung og samisk, men det er enda en lang vei å gå før man er i mål.”

Anna Kaisa Partapouli, Samisk parlamentarisk råds ungdomsråd
till Nearadio.no om Noereh landsmöte med 60-70 deltagare

Jojkduell i Ukraina

OM…

…Fjällgren vinner Mello-festival i Sverige och Kåven densamma i Norge:
”Dermed kan det ende med at den populære joikeren fra Mittådalens sameby i Härjedalen møter Elin Kåven fra Karasjok i Finnmark til «joikeduell» i Kiev.”
/NRK Sápmi


Wow, är det möjligt? I Norge?

Árbi of Sápmi gjorde T-shirten till Tråante. Det sjösamiska gör comeback, här ett bälte i modern version av av Ina Pentha. Fisk-smycket är ledat (rör på sig : ). Det här är en prototyp, snart ska firren i produktion.

– Det var fantastiskt att vara i Tråante, säger Inger Elin Utsi på Árbi of Sápmi. Folk blev starstruck av det samiska uttrycket. Det var tusentals människor varje dag i tältet (kåtan?) på torget. De sa: ”Fantastiskt, varför har vi inte sett det här förut? Finns det i Norge?!”