Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

2/18 Lina Maria Viitala ”Med konsten hittade jag min samiska identitet”

Hennes stora utmärkande tavlor med samiska kvinnor är hennes mest kända. Den senaste tiden har Lina Maria Viitala varit aktuell med två större utställningar på Kiruna Stadshus. Med utställningen #Vägen är inget BB har hon valt att lyfta fram en politisk fråga, när kvinnor föder barn i bilen på väg till Gällivare BB, då Kiruna BB har stängt. Med konsten lyfter hon även fram kvinnorna och vanliga händelser i vardagen.

Lina Maria är från Kuttainen utanför Karesuando. Nu bor hon i ett gult hus i centrala Kiruna. Här växer bilderna fram ur vardagssituationer. Just nu är hon mammaledig från sin kocktjänst på dagis. Med hennes två barn hemma har hon fullt upp men det är även då bilderna kommer till henne.

Hon har alltid målat och inspirerats från gamla fotografier son hennes farmor visade henne son liten. Det var när hon började på Samernas i Jokkmokk hon fick mer tid för slöjden och konsten och hon började avsätta tid för att måla. Efter ett år på Samernas folkhögskola i Jokkmokk studerade hon två år på konststudie på Sunderby folkhögskola. Med konsten började hon även att närma sig den samiska kulturen och bilderna blev ett sätt för henne att hitta sin samiska identitet.

Lina Maria berättar att hon inte har det samiska språket i hennes liv. Så konsten blev hennes sätt att närma sig sin egen samiska identitet.

– Det blev som en process, i början kände jag mig inte som en riktig same. Jag är ju en blandning. Men med konsten hittade jag min egen identitet och den jag är. Nu visar jag fram min identitet och den jag är med mina bilder berättar Lina.

Men i början var det många som ifrågasatte om hon har rätt att skapa samisk konst.

– Det var som att folk ifrågasatte mig och min identitet, för jag hade ju inte ett samiskt efternamn och så kan jag inte samiska. Så jag fick en del ifrågasättande kommentaret i början. Men så är det ju alltid folk kommenterar ju alltid vad man än gör. Men idag är det mestadels bara positiva kommentarer. Och det är så kul att höra att folk gillar mina bilder!

Lina Maria berättar att hon får inspiration från vardagens händelser och att bli mamma har förändrat hennes synsätt på kvinnor. Hon har insett hur starka kvinnor är och alltid har varit.

–  Jag tycker att flickor och kvinnor är så otroligt starka. Vi klarar vad som helst. Jag har medvetet valt kvinnor i min konst. Jag vill lyfta fram de och ge dem mer plats. Män har så mycket plats redan förklara Lina Maria Viitala.

Elin Marakatt