Ánnonsa

Sverige, tänk själv!

Det är en slags uppläxning, säger Ann-Helén Laestadius om sin text ”Sápmi blöder fortfarande”. Hon ger svar på tal till alla som undrar varför samer nu plötsligt syns? Vi fanns hela tiden! Att annars upplysta svenskar vet så lite om det samiska samhället säger inget om samer – men a l l t om svenskar. När folk for från Finnmark till Oslo för att hungerstrejka och protestera mot utbyggningen av Altaälven så vaknade norrmännen; ”Vad har norska staten gjort i vårt namn, i det norska folkets namn och ’intressen’”? Vad ska väcka svenskarna? Sameblod som nu går på biografer i hela landet? Tillsammans med Ann-Heléns text och Jon Henrik Fjällgren-comeback i Mello? Lägg därtill Sametingsvalet och i höst Girjasmålet i Hovrätten för Övre Norrland?

Det är svenskarnas förlust! De vet ändå inte att njuta av att staten lägger marker, vatten, språk och ulda under sig i deras namn. De tar inte chansen att utvecklas intellektuellt och känslomässigt i och med den koloniala självrannsakan som finns där, klar att bara ta itu med. Deras tid kommer. Då kan svenska politiker och staten få det hett om öronen, med FN flåsande på ena sidan och två egna folk på den andra.

Nuorat återpublicerar hela Ann-Heléns uppläxning. Läs också om stundande val. I nya Politikpodden Sápmi säger Sameradions Jörgen Heikki att sametingspolitik är mycket mer spännande och spänstigare än en riksdagsdebatt. Så är det. Äntligen valrörelse igen. I ett frustande, ungt, hungrigt och nyskapande samhällsliv, med lång, stark historia och stor finess och frenesi. Ja, stackars alla svenskar som missar att ens begripa hur mycket de missar. Men kära Sápmi, ta inte hand om dem mer! Sverige kan hellre lära och diskutera sin koloniala historia på egen hand. När kunskapen är deras egen blir kanske tankarna lika uppdaterade som de är i Sápmi, efter långt, hårt och gemensamt arbete <3

Pia Sjögren, redaktör Nuorat