Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT
Guovddut Juoigá cover-2

Samlingsskiva av jojker från Kautokeino

Titel: Guovddut Juoigá – Joiks from Guovdageaidnu
Producent: Heaika Hætta
Musikgenre: Traditionell Jojk
Betyg: 3 av 5
Bästa spåret: Jonsen Biijá – Inger Marie Nilut

Jag har aldrig riktigt gillat samlingsskivor, det kan nog vara för att jag är uppvuxen under 90-talet då de var som mest populära. Samlingsskivor får mig att tänka på alla “Best of”- album med dålig rock och 80-talsdängor. Däremot älskar jag jojk, och det är precis vad musikproducenten Heaika Hætta har kombinerat i sitt senaste projekt. Han har producerat en samlingsskiva med olika jojkare och jojkar från Kautokeino.

Det första jag tänker på när jag ser ”Guovddut Juoigá” är att det är fler kvinnor än män med på albumet, närmare bestämt 8 kvinnor och 3 män, vilket jag tycker är otroligt skönt då hela musikindustrin redan är så mansdominerande. Jag vet inte om detta är ett medvetet val av producenten eller om det bara är en slump, men jag personligen gillar det.

Jojkarna på albumet är alla traditionella personjojkar, vilket såklart är väldigt personligt och något som är svårt att recensera. Jojk, och inte bara en personjojk, är något som ligger jojkaren väldigt nära hjärtat och jag kan tycka att det inte är upp till mig att döma vad som är en bra eller dålig jojk. Men jag tycker att albumet, med sina 39 jojkar, kan bli lite långtråkig. Eftersom ”Guovddut Juoigá” är baserad på de individuella jojkarnas avskalade röster utan musik i bakgrunden kan det tillslut bli lite jobbigt att lyssna på. Jag gillar traditionell jojk, men jag är också väldigt kräsen vad gäller det.

Det är bara vissa jojkare i Sápmi som kan beröra mig på djupet, och när de väl blir rätt så kommer inte en mainstream-låt i närheten av en jojk. Men det krävs mycket för att få lyssnaren att hålla sig alert och fokuserad under detta album, det blir på något sätt för mycket. Jag hittar en del guldkorn där jag känner att jojkaren berör med sin jojk och jag hittar en del som inte berör mig alls. För mig är jojk bäst upplevd live, runt en eld, på ett fjäll eller på fest. Jojk är inte bara musik utan de är även en upplevelse, något man delar och gör med andra. Det är svårt att förmedla den känslan på ett album.

Hanna NuttiÖversättning:
Luođit Guovdageainnus