Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

Stállu – stark men lätt att lura

De samiska stálluberättelserna är ofta blodiga och slutar med att någon dör, oftast stállu själv som låter sig luras in i döden. Om föräldrarna någon gång ville att deras barn skulle stanna hemma i kåtan skrämde man dem med stállu, som enligt alla historier älskar att göra storkok på samebarn. Nuorat har satt ihop en checklista över hur du känner igen stállu – och vad du enligt samisk tradition kan göra om du råkar träffa honom.

Så här vet du att du mött stállu:

– Stállu är stor, stark och gillar att döda och äta upp samer. Men trots att han kan göra sig osynlig, brukar man märka om han är i närheten. Han är skrytig, brölig och gillar att synas. Om han kan så showar han lite extra för att folk ska se hur stark han är, som att till exempel kasta tunga grejer, hoppa högt och krossa stenar mellan fingrarna.

– Stállu är väldigt rik och älskar silver. Han är prylgalen och lite vräkig. Han går sällan någonstans utan pengapung och yxa.

– Han kan antingen vara ensam eller tillsammans med sin hund. Ofta bor Stállu tillsammans med sin fru, Rovhtegen, och ibland med sina barn. Han gillar också att ta någon sameflicka som brud till sig själv eller sina söner.

– Det bästa han vet är ett stort köttkok, gärna med en same som huvudingrediens. Men stállufamiljen är också lite fin i kanten och tål inte att minsta lilla skräpbit hamnar i grytan. Då häller de ut maten direkt.

Vad ska man göra åt honom:

Det bästa är att överhuvudtaget låta bli att träffa stállu, för har man väl gjort det är han svår att bli av med. Har man väl fått en stállu nära inpå sig går det inte att någonsin vara trygg. Det enda som hjälper är att försöka döda honom. Stállu är stark men inte särskilt smart, så det bästa är att lura honom. I de allra flesta fall går det att lura stállu med lite fantasi. Men man får bara en chans på sig, och den måste man ta.

Man kan till exempel;

– Göra ett övertäckt vattenhåll i isen, där Stállu ramlar ner.
– Lura honom att stöpa tenn i sina egna ögon
– Klä ut en stubbe i kvinnokolt och fly innan han upptäcker att det inte är en sametjej
– Få stállu att jaga månen, eftersom han tror att det är en eld som samerna gjort upp
MUSIK SOM STÁLLU HAR INSPIRERAT TILL
Magnus Ekelund och stålet Stállu ”I tonåren ville jag bort härifrån men stállu följde bakom mig vart jag än for. Tiden går sakta men livet går fort. Mitt kvarter blev för litet och allt var sagt och gjort.”

Máddji med låten Stállu

Anne Karen Buljo Stálut čurvot

Nuorat.se har bytt hemsida i början av 2014. De artiklar som förts över till det nya systemet har därför datumstämplar som inte överensstämmer med det datum då de publicerades första gången. Alla artiklar med denna kursiverade notis är publicerade någon gång mellan 2009 och 2013.