Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT
Niillas Holmberg ja Roope Meänpää. Govven: Eetu Niininen
Niillas Holmberg ja Roope Meänpää. Govven: Eetu Niininen

Mångsidiga Niillas Holmberg

I augusti släppte Niillas Holmberg och Roope Meänpää sin första skiva Manin guottán girjji fárus. ”Jag vill göra äkta musik, som inte följer någon stadsmall. Jag vill få fram hur vi kan lära av naturen. Folk håller på att tappa konsten att vandra i naturen med öppna ögon och öron”, berättar Niillas Holmberg för Nuorats Jenni Laiti.

Hur är läget Niillas Holmberg?

– Det har varit en bra sommar. Jag har haft konserter lite här och där. Men sommarens största grej var när jag var på en internationell poesifestival i Colombia i Sydamerika. Det är en av världens största poesifestivaler med 60 poeter från hela världen, även en del stora namn. Poeterna var som rockstjärnor.

Det var en mäktig upplevelse och för mig var det bra att vara där för jag förstod att poesi är viktigt. Den andra sidan av det var att uppleva ensamheten. Jag kom från den här poesifestivalen med 3 500 människor till skogen där det bara var jag och min hund i flera dagar.

Hur känns det nu efter skivreleasen?

– Väldigt bra. Hela releasen och festivalen gick bättre än jag hade vågat föreställa mig. Flera hundra personer kom och lyssnade på oss, men än på någon annan konsert. Men det viktigaste var ändå att det var en bra stämning mellan oss och alla människor. Jag skulle vilja tacka alla som kom och så klart också festivalen. Ijahis idja blir större och större och håller på att bli en av Sápmis största festivaler. Vad det gäller atmosfären är det redan en av dem.

Jag tror att här och framöver blir det först riktigt roligt att jobba med musik, när vi har fått en sådan här bra början med skivsläppet. Jag hoppas vi snart kommer till Norge, Sverige och så klart också till Ryssland för att hålla konserter. Och därifrån vidare!

Hur skulle du beskriva skivan Manin guottán girjji fárus?

– Det är en musikaliskt mångsidig skiva, andra toner, annan lyrik, annat slags arrangemang. Det är något som inte tidigare har hörts i Sápmi. Skivans tema är resa och död. Musikgrenen är en mörk folkmusik, vars centrum är döden, men musiken är inte mörk utan snarare mångsidigt. Glädje och sorg, såsom i livet.

Vad vill du berätta med den?

– Jag vill göra äkta musik, som inte följer någon kosmopolitisk mall. Jag vill få fram hur vi kan lära av naturen. Folk håller på att tappa konsten att vandra i naturen med öppna ögon och öron. Man måste ta sig tid att lyssna och se. Vårt liv följer mer och mer västvärldens mallar, vi skulle ha mycket att lära av naturen.

I augusti bor du i Lásságámmi, Áillohaš hem. Hur är det där?

– Tiden går lite väl bra här. Jag lever lyxliv. Skriver dikter, dagbok, kanske en novell, läser, vilar, spelar och äter bra. Fast jag är ensam här är man ändå aldrig ensam. Jag läser i gästboken att andra har känt precis detsamma.

Hur ställer du dig till att folk jämför dig med honom?

– Först kändes det som en enorm ära att man jämförde mig med Áillohaš, men desto mer jag hör om det förstår jag också att man förväntar sig mycket av mig. Det kan komma sig av att jag har gjort mångsidig konst på samma sätt som Áillohaš själv gjorde. Men jag tycker att det är svårt att jämföra honom med någon, eftersom han var en sådan pionjär.
Áillohaš är Áillohaš och Niillas Holmberg är Niillas Holmberg.

Du jobbar med flera olika genrer, vad känner du mest för?

– Det kan jag inte svara på. Jag känner att jag är skyldig att göra allt. Jag tycker om att skriva, spela, sjunga, agera. I dag gillar jag att skriva, imorgon att hålla en gitarr i famnen, en annan dag att kolla på film. Om jag tar en filmroll tänker jag då att det är det här som jag gillar. Om jag jobbar med en skiva så kommer jag på att det är det här som jag vill. Det är ett spår och alla grenar är en del av det spåret.

Människan är väl inte född för att hon bara ska jobba med en enda sak. Det viktigaste är det att man är lycklig. Och det, att vara lycklig, kommer av att man jobbar med det som gör en lycklig. Det är inte lönt att hålla fokus på hur en enda grej utvecklar sig.

Är du singel? Hur är din drömtjej?

– Jag är singel. Det jag har funnit är viktigt är att man fastän man är tillsammans och delar liv, är självständiga. Den andra måste vara självständig, förstå sitt eget värde och ge tid att vara ensam. Jag kräver också att man inte ser igenom honom eller henne.

Vad drömmer du om?

– Jag drömmer om att någon dag se tillbaka på livet och konstatera att jag levt lyckligt. Ibland kan jag se att jag levt lyckligt. Jag hoppas att jag kommer att leva lyckligt.

Vilka vindar blåser nu?

– Efter det här skivsläppet blir det en turné i Finland. Sedan till Norge, men jag törs inte säga något om när. Jag ska snart också ge ut en diktbok. Jag har tänkt resa mycket, inte bara på konserter, men ut i världen för det är där genom att se och höra som man som människa lär.

Jenni Laiti.
Översättning till svenska: Elin-Anna Labba

NIILLAS HOLMBERG
– 21-årig mångsidig konstnär som bland annat är musiker, poet och skådespelare. Den samiska kultureliten har jämfört honom med, Nils-Aslak Valkeapää, Áillohaš.
– Flyttsame i världen, bor ingenstans, men kommer alltid hem till Ohcejohka.
– Niillas första poesibok Dego livččen oaidnán iežan kom ut 2009 och den andra boken är på väg. Nyligen var han som samisk poet med på en internationell poesifestival i Colombia.
– Har varit skådis på bl.a. Beaivváš Sámi Teáhter, Pelle Svanslös, Lopun Alku, Unna Junná barnprogrammen samt sjungit och spelat på Ima hutkosat-skivan.
– Niillas Holmberg & Roope Mäenpäs första skiva gavs ut på Ijahis idja-festivaleni Anár i augusti 2011.
– Singel och sarv.

MYSPACE
www.myspace.com/niillassuolovarri

 

Nuorat.se har bytt hemsida i början av 2014. De artiklar som förts över till det nya systemet har därför datumstämplar som inte överensstämmer med det datum då de publicerades första gången. Alla artiklar med denna kursiverade notis är publicerade någon gång mellan 2009 och 2013.