Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

Krönika: Felicia Löfgren

Felicia Löfgren. Foto Oline Löfgren.“Alla andra ungdomar tänker på sportbilar.” Alltid när någon frågar mig var jag bor måste jag fundera, vad ska jag svara?Jag vill inte säga Alta (där ja studerar) och inte heller Mörsil (vart jag är uppvuxen) Jag brukar saga Mörsil ändå säga Mörsil, men ibland så känns det som om jag bor i väskan… Eller rättare sagt, i bilen.

Det är inte så att jag inte har ett hem. Mitt hem är där familjen bor, men när jag ständigt far hit och dit, så känns det som om jag bor i bilen. Jag måste alltid packa och ta med mig mina saker… Kläder, skor, papperstallrikar, skidor, dator, symaskin, yxa, knivbälte osv. Man vet aldrig vart man ska och vad man då behöver. Då är det bra att ha lite olika saker i bilen. En av mina vänner brukar säga “Fråga Felicia, hon har nog i bilen” Och ofta så är det så också.

Någon gång har jag funderat om det bara är jag som har detsamma “problemet”, men när jag tänker efter så vet jag att det är många som är i samma situation. (skrattar) Så är det för oss samer… Vi är ett resande folk, som alltid är på väg. Oavsett om det är i skogen, till fjälls eller i låglandet. Och jag tror att det är vårt gamla levnadssätt som fortfarande lever. Och det på många sätt.

Ibland brukar jag skratta åt mig själv när jag packar bilen. Saker överallt! Och varje gång jag ser en liten bil, brukar jag fundera hur jag skulle klara mig med en sån? Vart skulle jag stoppa alla mina saker?

När jag packar bilen (eller väskan) brukar jag också fundera på hur det var förr i tiden… Då hade de ocså mycket saker, och de var så duktiga att packa och ta med sig. Hur skulle vi klara oss idag om vi inte hade alla moderna saker? Tänk om vi inte hade bilar eller skotrar… Och inte plastpåsar heller. Hur skulle det då vara? Särskilt samiska gummor är kända för sitt platspåse-bruk, och jag tror inte att de skulle klara sig utan det. Inte jag heller!

Även om jag tillbringar många timmar i bilen varje år, så trivs jag med det och känner mig alltid så fri när jag får köra bil.

Nyligen har jag också köpt en takbox, så jag kan få med mig ännu mer saker. Min mor sa till mig “Alla andra ungdomar tänker på sportbilar, du vill köpa en takbox” Såklart! Jag måste ju förbättra packkapaciteten.