Ánnonsa

Förnyelse – av Bokenskolans slöjdelever

Det har varit en tradition nu i fyra år att eleverna från Samiska programmet på Bokenskolans gymnasium i Jokkmokk ställer ut på Sámi Duodji i Jokkmokk under våren. I år är det 12 elever som ställer ut sin slöjd på utställningen under namnet Förnyelse.

Utställningen är mer en bonus än ett mål för eleverna efter ett läsår med slöjdlektioner. Visserligen sätter ettorna upp utställningen som en del i deras kurs, men nästan allt som visas upp är sådant eleverna själva har saknat än sådant de har haft i uppgift att göra.

– Men man vill ju att det ska bli fint säger Marja-Lisa Rannerud, en av årets utställare. Jag har tagit med mig slöjden hem för att kunna få till det där lilla extra. Men det går lätt för det är så kul.

När elever har fått i uppgift att vara nyskapande har de producerat allt från klädhängare och servetthållare, men när det får styra mer själv är förnyelsen mer finkänslig. Det handlar om spännande val av färger, band eller att ta tillbaka den gamla hederliga plastknappen.

– Vi har mycket roligt på lektionerna. Vi kan prata om allt möjligt men det blir ändå mest duodji säger ElleMina Kuljok, som också ställer ut i år. Det är rätt spännande eftersom nästan alla kommer från olika områden och har med oss duodji hemifrån. Vi kan dela med oss av en del tips och tricks fortsätter hon.

Det är en tight grupp som går på Samiska programmet, de får resa lite mer än på andra program och när så många har flyttat till Jokkmokk är det naturligt att man umgås mycket med varandra.

Kanske handlar utställningen egentligen om språket duodji, för det pratar de här eleverna. De är om duodji, genom duodji och lär sig att skicka budskap som vilket område man kommer från, vad ens intressen är eller vad förnyelse egentligen är.

Det säger att detta bara är den första gnista på ett livslångt intresse för dem.

MAGNUS ANTARIS SANDSTRÖM

Årets utställare är Linnéa Sjulsson, Sabina Udd, Simon Lundmark Kuhmunen, Alexander Kroik, Ina-Marie Klemensson, ElleMina Kuoljok Baer, Rebecca Marakatt, Eljans Tomas H Johannesen, Elin Betswall, Isabelle Omma, Marja-Lisa Rannerud och Maarja Olofsson.