Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

Fjällets siare – recension s. 19

Dans och musik tar tag i mig
Våren och hösten 2016 spelar Västanå teater en ny föreställning som heter Fjällets siare med Leif Stinnerbom som regissör. Det är en teater om Nåjden Naakergöörnie och den samiska trolltrumman.

När jag kommer in i Kulturhuset i Stockholm möts vi av skådespelaren Jakob Hultcrantz Hansson som välkomnar oss och berättar lite om teatern. Det är bara två skådespelare med i föreställningen med två musiker. Den andra skådespelaren är Hanna Kulle och musikerna är Erlend Aspneseth och Klas Anders Haglund.

Teaterplatsen är en kåta, golvet är en trolltrumma och skådespelarnas kläder är gjorda av skinn. Det känns som att jag är flera år tillbaka i tiden. Teatern börjar och vi får följa med på en resa tillsammans med Naahkergöörnie, Naahkergöörnie som är den bästa och mest omtalade nåjden. Jag hade inte förväntat mig dans i teatern, men skådespelarna var väldigt duktiga på att dansa och berätta och den fina musiken fångar mig.

Jag tycker det är väldigt roligt att se en föreställning om samisk mytologi. Det är viktiga och aktuella områden de berör med denna gamla berättelse. För att kunna förstå vår framtid måste vi känna till vårt förflutna.

Jag hoppas att denna föreställning spelas igen och att de fortsätter att turnera med den för alla borde verkligen se den.  Men jag råder er som är sydsamisktalande att komma ihåg att skådespelarna inte är samer och alla samiska ord är inte alltid rätt. Om du tänker för mycket på språket blir du lätt uppehållen att följa med föreställningen och det är tråkigt för det är en väldigt bra föreställning.

MARIKA RENHUVUD