Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

Bööresth Pontare 4/16

Hej Roger Pontare!

Vad gör du?
Just nu är jag i Norrköping på min julturné. De har tomtemönster på spårvagnarna här…

Du ska vara med i Melodifestivalen! Vad kan du säga om din låt ”Mellan himmel och hav”?
Ja… den är tre minuter lång. Jag får faktiskt inte säga så mycket.

…inget mer än så?
Ja, alltså… det är en riktigt storslagen låt! Den är riktad till Moder jord, en tänkvärd text. Stråkar, slagverk, valthorn och stora körer. Jag tror på den, men det är förstås omöjligt att gissa hur det ska gå för mig i tävlingen.

När du vann Melodifestivalen 2000 med ”När vindarna viskar mitt namn” hade du med dig Johan Sara Jr. på scenen. I år kanske Jon-Henrik Fjällgren blir din samiska motståndare i finalen…
Ja! Det är roligt att han är med! Att vara same är inte lätt idag, det är bra att det samiska syns. Det märkte vi 2000 också, att responsen blev stor. Idag syns ju Sofia Jannok, systrarna Märak, Jon-Henrik… Det är en samisk revolution på gång. Många små bäckar kan ge en enorm efterklang.

Känner du att du är politisk som artist?
Antingen går man runt med näven i fickan och tycker att det är förjävligt eller så gör man det man kan. Det är smärtsamt att se kampen mot oljeledningen i Standing Rock, som kommer att riva upp sår i heligt land. Obama är en god man, han måste göra någonting innan han lämnar över till Trump. Och här hemma ser jag vad vindkraftverk, exploateringar och annat gör med renskötseln.

Du håller koll på urfolkspolitiken, märker jag.
Ja, jag tycker att Sametinget inte ens borde finnas, det är en helt barock konstruktion av den svenska staten. Samerna borde få sköta saker själva, det finns ingen nytta med allt bråk och käbbel.

Vad har du själv för samiska kopplingar?
När jag släktforskade för 10-15 år sedan fann jag en del samiska namn i släktleden från områden runt Malå, Adak och Bockträsk. Ådran har ju tunnats ut, men jag har träffat många samer jag är släkt med. Men jag känner mig samisk på ett mentalt plan. Jag tror att jag tänker samiskt. Det finns definitivt en sådan förbindelse.

Vad händer framöver?
Det kommer en skiva i maj. Kanske kan Johan Sara Jr. vara med, vi har oerhört god kontakt. Sen får vi väl se hur våldsam turnén blir i sommar, det beror väl lite på hur det går i Melodifestivalen…

Lycka till!
Tack!

Fem snabba
Skoter eller skidor?
Skidor… eller trugor? Får man lägga till ett tredje alternativ?

Kostym eller underställ?
Underställ.

Sjunga i duschen eller på fjället?
På fjället. Helst.

Vinter eller sommar?
Vinter. Jag gillar verkligen vinter.

Jon-Henrik eller Johan Sara?
Haha, har du skrivit frågorna? Det måste nog bli oavgjort mellan dem.

Fakta:
Bor: Hedvigsfors, norra Hälsingland
Ålder: 65 år
Aktuell: deltar i Melodifestivalen med låten ”Mellan himmel och hav”
Tävlar: i deltävling 2 i Malmö, den 11 februari 2017
Vunnit Melodifestivalen: Två gånger (1994 och 2000).