Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

Bööresth Jannie 1/17

Bööresth  Jannie Staffansson! Vad har du för dig?
Just nu är jag i Oslo på ett möte med Arktiska Rådet. Vi sammanställer vilken forning som finns om Arktis och var det finns kunskapsluckor.

Finns det för få forskare i Sápmi?
Vi är ju ett litet folk. Egentligen skulle det behövas fler samer på alla områden. Men det finns faktiskt många samer på höga positioner i det internationella urfolksarbetet, med tanke på hur få vi är. Så jag tycker faktiskt att vi gör det bra!

Innan jul blev du utsedd av nyhetsajten Arctic Deeply till en av de sexton mest inflytelserika unga ledarna i Arktis…
Ja, det var kul! Jag känner många av de andra som var med på den listan och de gör ett fantastiskt jobb, så det är verkligen fint att ingå i det sällskapet. Det var lite oväntat, faktiskt. Många hörde av sig och gratulerade.

I Paris 2015 stod du längst fram i kampen för att få med urfolkens röst i klimatavtalet som undertecknades under klimattoppmötet COP21. Till slut ströks ändå urfolken ur avtalet. Hur känns det idag?
Det var tungt, jag var trött efter det. Och nu i höstas var stämningen bland urfolken på klimattoppmötet COP22 i Marocko ganska matt. Det hände inte så mycket vid det mötet. Sedan blev vi väl inte gladare av att Donald Trump blev vald till USA:s president medan mötet pågick…

Ja, hur känns det att ha Donald Trump som klimatmotståndare nu?
Han är ju bara en enda man, men han har ju verkligen ställt saker på sin spets. Obama har ju varit engagerad i klimatet, men det är ju inte Trump. Jag tror tyvärr att Trump kommer att ignorera urfolken så mycket som det går, så länge som det gagnar hans egen business. Det ska bli intressant att ser hur det utvecklar sig.

Det ser mörkt ut?
Kanske, men samtidigt kanske detta väcker folks engagemang till liv. När han gör sina utspel, låser flygplatser och agerar som han gjort börjar fler engagera sig. Det här kanske är en naiv tanke, men kanske kan Trump vid makten till och med innebära någonting positivt. Med honom som president börjar kanske människor organisera sig.

Vad ser du fram emot under 2017?
Att jubileet i Tråante gör att människor sluter upp och att visionerna som skapas där blir gränslösa. Och att alla börjar jobba mer med dekolonisering!

Jannie Staffansson

Ålder: 27 år
Gör: Forskare och rådgivare i klimatfrågor för Samerådet
Från: Idre
Bor: I Jokkmokk tillsammans med sin sambo
Aktuellt: Utnämnd till en av de mest inflytelserika unga ledarna i Arktis

Tre snabba
Idre eller Duorpon?
Idre, alla dagar i veckan.

Sydsamecupen eller Jokkmokks Marknad?
Sydsamecupen!

Donald Trump eller en riktigt svår huvudvärk?
Jag har inte så mycket emot huvudvärk, faktiskt… Det får bli huvudvärken.

Reporter: OL-ÁNTE SIKKU

News deeply/Arctic deeply-artikeln om Jannie: A Clear Voice on Indigenous Rights and Climate Change