Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

BIRRA NORD 4/16

Diskussioner i Studio Sápmi
Studio Sápmi är NRKs nya samiska talkshow, man kan kalla den “vårt Skavlan”. Det första avsnittet av totalt nio visades den 22 oktober. Studio Sápmi bjuder på aktuell debatt med studiogäster, och man får höra vad folk tycker om programmets teman och givetvis också uppleva samisk musik. Hittills har man bland annat diskuterat kärlek, samisk design, psalmer och jojk och teveserien Renskötarna. Är Studio Sápmi Sapmis bästa talkshow? Det kan du se på: www.tv.nrk.no/serie/studio-sapmi

Flörta och kokettera med Oppa fávru
Med oppa fávru lär du dig nordsamiska genom att flörta eller att flörta på nordsamiska.

I appen hör du två personers samtal med varandra, där finns ordlistor, uttryck och frågor som du kan använda till att ta kontakt med, och prata med, den du har blivit förtjust i. Appen finns för Ipad, Iphone och Android. Appen finns på: www.e-skuvla.no/portfolio/oppa-favru.

Hur ska man kyssas och hångla? Hur känns det att ha ångest?
UMO är en ungdomsmottagning på nätet för dig som är mellan 13 och 25 år. På UMOs sidor finner du uppgifter om sex, hälsa och kontakter på nordsamiska. Du kan bland annat läsa om ångest, mobbning, nedstämdhet, abort, rökning, menstruation, kyssande, hångel och pubertet. Om du behöver mer hjälp finns det också kontaktuppgifter till din lokala mottagning på sidorna. Titta in på: www.umo.se/Andra-sprak/Nationella-minoritetssprak/Nordsamiska/

Matriarkalisera världen
Har du tröttnat på patriarkatet, och behöver en matriarkalisk boost? Sociala medie-kampanjen ReMatriate mariarkaliserar och hedrar urfolksidentiteter, och ger kvinnor kraft att stärka kommande generationer genom positiv representation (genom att vara en positiv förebild). ReMatriate-kampanjen finns på sociala medier, Facebook, Instagram, Twitter och Tumblr. Vill du också vara med och dela berättelser? Besök ReMatriate-sidan och läs mer där.
www.facebook.com/403804606447923/photos/a.406338896194494.1073741828.403804606447923/608165729345142/?type=3&theater

Augustprisvinnaren Ann-Helén Laestadius
Ann-Helén Laestadius har vunnit Augustpriset, Sveriges finaste litteraturpris, för boken Tio över ett.

Grattis till vinsten!
Tack så mycket!

Har du firat?
Ja, både med förlaget och familjen… Jag fyllde ju 45 år samma vecka, så det har blivit dubbelfirande.

Vad säger folk?
Jättemånga har hört av sig, alla är så himla gulliga. Jag hade lovat att om jag vann skulle jag säga något på samiska och meänkieli på prisutdelningen, och det gjorde jag!

Prissumman är ju på 100 000 kronor. Vad gör du med dem?
En del går såklart till att kunna skriva fler böcker. Men en del går nog till vår bröllopsresa också…

Kalendern har kanske fyllts på en del nu?
Ja, det är faktiskt helt knasigt hur fullbokad våren är.

Så när kommer nästa bok?
2018, men jag kan inte avslöja så mycket än…

Regeringen har gett dig en plats i Läsdelegationen också. Hur tänker/tror du att man kan peppa unga att läsa mer, utifrån dina möten med läsare och/eller elever?
Man måste få läsa böcker som är roliga och intressanta. Klassiker i alla ära men det gäller att skapa en lust kring läsning och då kanske man ska varva “måste-böcker” med det eleverna vill läsa eller är intresserade av. Man kan läsa utomhus. Och, som jag brukar prata om, det blir genast roligare att läsa om man känner igen sig!

Pris för mod mot makten
Tsumbaráigipriset går till Jovsset Ante Sara, 24, från renbetesdistrikt 20, Kvaløya/Fálá, för att han visade stort mod när norska staten tog beslut om “tvångsnedslakting” av ren i Finnmark. Istället för att ge efter för vanmakt och acceptera det förödande nederlaget som beslutet innebar, stämde han staten och vann. För hans mod och för hans starka tro på rennäringen får Jovsset Ante Sara Tsumbaráigipriset 2016, 10 000 norska kronor, skriver Max Machké som delar ut det.

Standing Rock still standing
Vad kostar det att fördriva ett urfolk? I Standing Rock, North Dakota kostar det 50 000 dollar om dagen. Den 4 december stoppade amerikanska myndigheter oljepipelinen över Sioux-stammens heliga mark. En stor seger, men det har inte stoppat företagen från att fortsätta bygga. Varför? Jo, för de har råd att betala böterna på 50 000 dollar om dagen! Den som har mycket pengar verkar alltid kunna köpa sig fri från ansvar…

Grattis Sápmi 100 år!
Eller nu slutar vi vara blyga och säger GRATTIS SÁPMI 1000 ÅR! Tack Elsa Laula Renberg för styrka, mod och ord.

Tack Áillohaš för din kärlek till folket, markerna och vindarna.

Tack alla som har kämpat, jojkat och älskat före oss. Tack till oss som också går före de som kommer efter oss i tusentals år framöver.