Ánnonsa

Birra Lule & Bïjre Syd 1/16

Negga Juuso_W_Pia Sjögren”Jag vill påminna folk om att vi bor i Sverige och att det fortfarande inte hänt
(att Sverige skrivit under ILO 169). Varje gång jag är med någonstans kommer folk att undra ”Varför det?”. Exakt!”
Artisten 169 (Mio Negga) som släppt Ballodagá part 1 förklarar sitt artistnamn i musikprogrammet Hálgu.
”Det är sådana som din mössa som har trängt undan sådana som min”, säger Per-Isak Juuso, slöjdkonstnär från Mertajärvi. ”Men båda har horn!”

Välkommen Mio Elis Elof
Mio Negga (förut Lovisa) säger till Nuorat att hen nu äntligen har bestämt sig för att bejaka POJKEN i sig och vill bli kallad han, honom etc. Nytt namn hos Skatteverket: Mio Elis Elof Negga.

”En blond vacker tjej
… som lyckats undgå att berätta sitt namn, vacker som en solnedgång med ögon som glödde likt eldklot. Frågar naturligtvis efter henne/dig åt en kompis, jag skulle aldrig erkänna att jag tappat bort dig. Tack på förhand!” Till en början var inte efterlysningen på fejjan så allvarlig. Nilas Kuoljok hade helt enkelt träffat henne på dansen och visste inte vad hon hette. Men i och med uppmärksamheten blev det desto mer seriöst. Så, hur gick det sen? Jodå, torsdagen efter marknaden fick Nilas kontakt med henne. Hon är fortfarande hemlig. ”Jag får nog stryk om jag avslöjar vem hon är”, säger Nilas men avslöjar att de har chattat. Han är försiktig med att ge rådet till andra att göra samma sak:
”Det beror på hur dum man känner sig, jag kände mig ganska dum, men det beror helt på vad man själv tycker. Det bästa tipset är att inte tappa bort någon från början, det hade varit den enklaste.”

 

Straight Outta Sápmi…
… UF från Arvidsjaur släpper målarbok för barn på fem språk. Amanda Stenberg och Stina Larsson står bakom idén som redan vunnit pris.
”Den är översatt till engelska för att även turister som kommer hit ska kunna få kunskap om det samiska”, säger Amanda Stenberg.

Tre x ministrar
Trenden att ministrar och politiker besöker Jokkmokks marknad tar sig. Somliga mer seriösa än andra? Man kan ändå inte säga att Gustav Fridolin (MP) for på semester till. Några pliktskyldiga timmar utbildningspolitik skrapade han ihop. Men mest blev det dans med sameskolbarn och museibesök. Och ett knippe utställningar.

Näringsminister Mikael Damberg var inte i Jokkmokk, utan upptagen med att svara på frågor i Ungdomsriksdagen. 17-åriga Moamärta Andersson undrade varför Sverige inte tillvaratar samiska rättigheter och fick till svar att samer är viktiga. Precis lika viktiga som gruvindustrin, faktiskt. Men ILO 169 då? Nej, 26 år efter den första utredningen är frågan fortfarande ”inte tillräckligt utredd” – än.

Hos statsminister Löfven händer det grejer. Sametingets representanter bjöds i februari officiellt in till regeringsdepartementet för möte med statsministern för första gången. Någonsin. Bara 22 år efter Sametingets inrättande. Ska vi våga hoppas på att en regeringschef hittar en lucka i schemat och besöker Sametinget innan 2050?