Ánnonsa

Birra Lule 2/16

Liv AA_Jesper MoldvikLiv dansar för livet
”Jag jobbar mest med modern dans, det är dansens motsvarighet till jojken. Det vore häftigt att få uttrycka ett rörelsemönster som är inspirerat av djur och natur i norr.”

Liv Andersson Aira, 21, från Jokkmokk som går dansutbildning vid Institute of the Arts Barcelona i Spanien. Liv får Anders Sandrew-stiftelsens utbildningsstipendium och slipper nu jobba varje helg och ha tre sommarjobb. Foto: Jesper Moldvik.

”Kan man skryta om att man har suttit på en stol? Jo. Om Kristen Stewart, skådis i Twilight, och George Clooney suttit på den. Här i salen för presskonferenser där stjärnorna möter pressen och svarar på frågorna inför filmpremiärer!”

Ida Ovmar från Jokkmokk på nya uppdrag. Mer från Ida på filmfestivalen i franska Cannes på Nuorat.se

Superkommunikatören Maxida Märak
Att Maxida Märak syns, hörs och gör skillnad är förstås ingen nyhet. Därför var det kanske inte heller så överraskande att hon hamnade på plats 12 på medietidningen Resumés topplista över Superkommunikatörer 2016. Näst bäst i kategorin Kultur & Nöje, där hon lämnade artister som Zara Larsson och Robyn bakom sig.

”Svenska statens rapport till FN berättar endast om vad man är bra på, medan brister sällan behandlas överhuvudtaget.”

Jenny Jansson Pearce från Fonden för Mänskliga Rättigheter säger också till SR Sameradion att man ”ser en försämring de senaste åren där samernas intressen ses som ett särintresse som ställs mot andra intressen, framför allt ekonomiska intressen, där rättigheterna väger väldigt lätt”.

Gör som NuorajTV; Skriv rimmande dikter på lulesamiska och göra tecknade filmer av dem!
Sök: Duolla mihtok

Gör det bara!
Ny tjuga i Norge! Etter innspill fra Sametinget og Samisk Kunstnerforbund inviterte Norges Bank syv kunstnere til en konkurranse om utforming av jubileumsmotivet på myntens bakside. «Vekselvirkning» er ment å symbolisere samspillet mellom krefter och är designat av konstnären Annelise Josefsen från Kokelv i Finnmark.

Plugga with a little help

Nytt stipendium för C-uppsatser eller ännu högre studier sjösätts av Sáminuorra i år. Sáminuorra med ett bättre samhälle och större värld för ögonen – och med Sápmi på sina många och inte sååå späda axlar. Way to go!

Kitok, killen med nio liv?
Sjuk och tyst. Ny video. Utskälld. Ny video igen. Bilderna är från den senare, Kärlekens Makt.

För första låten/videon i år, Dunkel Ung Same, fick Magnus Ekelund hård kritik, bland annat från Suohpanterror: “Being Sámi by succumbing to sexism? WRONG! Please try again”, vilket ungefär kan översättas till ”Att vara same genom att ge efter för sexism? FEL, försök igen”.Till Nuorat svarar Kitok: ”Det är klart att det är provocerande när folk inte låter mig vara den jag är. … jag borde bli mer politisk, eller mer traditionell, eller mer si och mer så. Är jag samisk? Är jag svensk? Bla bla bla… Jag är den jag är.”

Slåbbå slåbbå gör en sommar?
Snart är det sommar och då finns det bara två sorters skor som gäller: baarhkohkh eller flip-flops. Och för den som vill veta vad flip-flops heter på samiska kan vi avslöja att en intensiv facebook-debatt mellan lule- och sydsamer producerade orden slåbbå slåbbå (lulesamiska) och slebpie-slubpie (sydsamiska) för strandens mest bekväma fotbeklädnad. Nu saknas det bara ett nordsamiskt ord för flip-flops så är sommaren räddad!

Sköna skyltar
ÄNTLIGEN hänvisningsskyltar till sommarlederna i Badjelánnda. Det är så himla fett att se alla namn skrivna på samiska! hälsar Ylva Maria Pavval som vikarierar på Laponiatjuottjudus:

– Här är en bild från stuglägret i Låddejåhkå, på Sirges marker. Vi har också skyltat om inne i stugorna med information på samiska (lule och nord), svenska och engelska, säger Ylva Maria Pavval.

1944 på engelska och lulesamiska: http://lyricstranslate.com/en/1944-1944.html-41