Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

Birra 4/15 Nord, Lule, Syd

Jorggáhallan, Ubmejen Biejvieh (Samiska veckan, Umeå)NORD
”Det var ju konstskolan i Umeå, och sen blev det Konstfack i Stockholm, och man förstod det där kommer inte ge mycket, men låt han prova…”

– Bo Sunna, konstnären Anders Sunnas pappa, i TV-programmet Kobra.

Tvivlet som alla föräldrar bär på: när ska ens barn förstå att det är dags att klippa sig och skaffa ett riktigt jobb? Tur att vissa föräldrar har tålamod, speciellt när ens son har tänkt bli en av Sápmis mest uppmärksammade konstnärer!

För övrigt ett mycket bra reportage med Anders Sunna och filmaren Amanda Kernell. Se programmet på SVT Play!

Lätt, stark och snabb
på hjul och till fots

Conny Labba körde sex varv på 3.19 i världens största endurotävling, Gotland Grand National. 23:a i sin klass och plats 177 av totalt 2500. Kanske för att han just i år tränat mindre på mc och mer annat.
- Jag har tränat för Toughest-tävlingar och fått bättre kondition. Jag orkade mer på cykeln helt enkelt.
- Jaha, hur gick det på Toughest då?
- Jag kom på plats 82 (!) av 4000 i Göteborg. Jag är liten och lätt, samtidigt stark i armar och överkropp så jag klarar fast lane-hindren.
- Wow, vilket är ditt bästa träningstips?
- Att tävla mot sig själv, springa med klocka och lyfta mer etcetera.
- Hmmm, vilka är din rekord i kampen mot dig själv?
- Nu springer jag milen på 44. Rekord i bänkpress är 115 och marklyft 190. Ska du bara skriva om hur stark jag är?
- …?
- Malin (frun), vad har jag för svaga sidor? Hon säger att jag alltid ska vara bäst. Men det är väl ingen svag sida!

Bildtext:
Om älgarna inte stör så är Conny Labba i Övre Soppero busy med sitt.

I dans med bälte

I arbetet inför en dansföreställning intervjuade koreograf Elle Sofe Henriksen äldre och de sa att dansliknande rörelser och beteenden visst användes förr, hemma, vid elden, på bröllop och vid andliga möten.
-En man som är intresserad av en kvinna kan han dra i hennes bälte. Det sägs att tjejen då ska göra motstånd. Men många äldre har också berättat för mig att hon kan lossa på bältet för att komma honom till mötes eller att det kan rämna av sig självt, sa Henriksen till Dagsavisen när hennes «Jorggáhallan» dansades i Oslo. Apropå att samer dansat i alla tider, men inte kallat det just dans, bland annat för att det sällan liknat västerländsk pardans.

Upphittat på sociala medier:
Helena Partapuoli, Kiruna, om lillebror:
”Nils Joel uppfann ett nytt ord “oengagenerad” som betyder att man inte bryr sig och man skäms inte för det. Han är fan ett geni.”

Två oväntade skönheter mitt i skogen
”Vi har aldrig sett oss själva representerade någonstans, så vi har tagit kontroll över det själva. Att man får ta plats och får synas och normalisera sig själv. För på vår kanal är vi normen.”
Afrosamiska systrarna och instagramkonstnärerna Lejonhjärta från Luleå till Sveriges Radios Kulturnytt.

Och världens äldsta modemagasin Vogue ligger inte lågt…

”Döm inte förrän du känner den nordliga själen.”
Textrad i låten ”Good Life” av Slincraze och Herman Rundberg, som spelas i SR Sámi Radio just nu.

Sámás muinna kampánjalávlla

Snart är det dags för Sámásta Mujna (på nord!) på svensk sida. En bred, modern och glad språkkampanj som fått mycket uppskattning på norsk sida. Nu ska språknämnden jobba för att få resten av Sametinget att ta över stafettpinnen från norsk sida. Tjuvstarta gärna på samasblogg.wordpress.com. Där finns kampanjlåten Sámás muinna kampánjalávlla också!

Moder Jord och Maten

Indigenous Terra Madre var i Shillong i Indien i höst, fyra år efter Jokkmokk. Till urfolksmatfestivalen kom folk från över 140 olika urfolkssamhällen, bland andra Elena Walkeapää. Bland alla gräshoppor, spindlar och myror var de här larverna visst godast; ”slemmigt men mättande” som i Lejonkungen, smakade kött och var liksom krämiga.
- – -

LULE:

”Jag har gjort en lång resa de senaste åren. I stället för att följa det som kändes rätt har jag följt en väg där rädslan pekat ut den minst skrämmande vägen.”

Lovisa Negga, som ett helt album på lulesamiska till marknaden, ”Balodagá”. Hennes nya artistnamn är Dilmma: ”Jag byter för att jag inte gillar att mitt personnamn har blivit mitt jobbnamn. Dilmma symboliserar för mig ett mod att vara konstnärligt fri.”

birra lule_Mirja LindbergetAktavuohta went international

Oktober 2015
20 ungdomar från SSR:s ungdomssatsning Aktavuohta besöker Eeyou istchee, Quebec, Kanada. Efter en resa i bil 70 mil inåt landet kom vi till urfolket Eeyouch (cree) som är ett jakt- och fångstfolk.  Trots avståndet upplevs många likheter mellan våra kulturer såsom anpassningen till majoritetssamhället, påverkan av exploatörer och konkurrerande språk.

Vid vårt besök hade vi äran att delta vid en Pow wow, trumceremoni med traditionella dansare. Det var färgsprakande dräkter (regalia), sång och maffiga trumrytmer som gick rakt in i hjärtat var en häftig upplevelse.

Best Greetings, Mirja Lindberget för Aktavuohta

Nuoraid Lávdi är tillbaka!

Scenen där så många unga samiska artister har startat sina karriärer är återigen upplyst under Jokkmokks marknad. Katarina Barruk, Sara Nutti, Jon-Henrik Fjällgren och i år kanske du är årets genombrott? Knyt näven, slipa på mellansnacket och anmäl dig som artist redan nu. Och om du väljer att spara dina framgångar… så gäller det att köa tidigt på marknadsfredagen för att få en plats i publiken, det lär bli fullsatt : )

Renar undercover

Har du varit riktigt flitig på selfiefronten det senaste året? Troligen är du ändå utklassad av en vildrenhjord kring Dovrefjell i Norge. Nio renar har nämligen hakat på kameragenerationen och sammanlagt tagit 140 000 bilder under ett år (de flesta på päls, enligt forskarna). Materialet används för att undersöka hur djuren lever och påverkas av olika störningar. Till våren blir det bok.

”Att störa mig i skrivandet är som att typ avbryta mig alldeles innan en orgasm… det är skitsamma ifall jag fortsätter skriva dikten sen eller skriver en annan dikt, den orgasmen får jag ju aldrig tillbaka.”
Mimie Märak om sitt skrivande i Sápmi Sisters, SVT och SVT Play. Se den!
- – -

SYD:

birra syd_Full MoonHojtande hiphop gav P3 urfolksskola

Jojk har gemensamma nämnare med nordamerikanska infödingars hojtande. Så uttryckte sig programledarna för P3 Musikguiden om Jon-Henrik Fjällgrens medverkan på hiphopkollektivet TUAI:s nya singel Full Moon Party. Josefina Skerk röt till, P3 backade och bad om ursäkt. Enligt uppgift skickade hon även hela redaktionen tillbaka till skolbänken för att plugga samisk kultur och svensk kolonialhistoria. Bra!

Och låten då? Jo, den är också värd att lyssna på!

Upphittat på sociala medier:
Johan Sandberg McGuinne:
eajhkalhdehtedh – överraska. antar att det är det överdrivna antalet h:n som ska överraska
Olle Kejonen:
Fyra är väl minimikravet på sydsamiska?

Toppmöte Onondaga nation – svenska UD

Det gick nästan spårlöst förbi, men på Utrikesdepartementet i november slöt Sverige ett historiskt freds- och handelsavtal med urfolket från Onondaga nation i Nordamerika. Sverige är det första land på över 300 år att få ta emot ett Two Row Wampum-bälte! Näringsminister Mikael Damberg höll tal och höll inte tillbaka på orden när han pratade om Sveriges stora skuld till samerna. Synd bara att så får hörde honom.

Niejda – snart ett andra hem

40 tjejer, chicks och damer träffades i Jokkmokk i november. Det första året kommer de att skynda långsamt för att skapa bästa möjliga, säger Anna-Maria Fjellström, en av initiativtagarna och nu i styrelsen:
- Vi tittar på andra urfolk och på andra i Sápmi. Hur gör man en organisation platt och trygg utifrån samiska flickor och kvinnors förutsättningar idag?
Ett mål är att deltagarna ska vilja och kunna kliva ur sina roller, att den gemensamma kulturen ska bära samtal och möten även om man är väldigt olika annars.
- Vi ska inte i första hand driva frågor utåt, utan inåt i Sápmi, säger Anna-Maria.

Än så länge är hemsidan chicksinsapmi.com. Första året är medlemskap gratis.