Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

BÏJRE SYD 4/16

s-17_nvRenskötarcitat
”Jag brukar gilla att se maffiafilmer, deras familjer och kulturer påminner mycket om det här renskötarlivet… Täcker upp för varann när andra inte riktigt orkar.”
-
Laara Persson i Renskötarna med finaste beskrivningen av maffian någonsin.

”Det är kul att de bryr sig, men det hade nog gått bättre om de inte lagt sig i… Men man får låta dem tro att är till nytta när de lägger näsan i blöt.”
- Ber-Joná Labba om familjens inblandning i kärlekslivet.

Midnattssol eller mörker
Bra? Dåligt? Spännande? Konstigt? Alla verkar tycka olika om TV-serien Midnattssol. Mest olika verkade Gunilla Brodrej på Expressen tycka, då hon skrev en krönika om att bilden av samer i serien inte stämmer.

”Hon säger att samer porträtteras stereotypt, men det är ju hennes bild av vad en same ska vara som egentligen är problemet”, säger Johan Sandberg McGuinne, som skrev ett blogginlägg som fick så stor spridning att Expressen ville publicera texten. ”Ja, och jag har inte ens hunnit börja se serien än…”, suckar han.

”Jag tror knappast att någon same i Kiruna blir kallad lappjävel för att han är sen till jobbet. Rasismen ser inte ut så.” – Expressens krönikör definierar hur vardagsrasismen mot samer egentligen (Nuorats kursivering) ser ut.

En kunglig säl är fel säl
Danska kronprinsfamiljen firar på grönländskt jubileumsfrimärke. Men mest verkar de få onda ögat för att de har stövlar med pälsfoder. ”Omodernt! Vad är det för fel på danskarna?” Danskarna?! Kronprinsessan Mary är från Australien och där tipsar en tidning om att fira kopparbröllop (12,5 år) med en god middag i stället. Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) rasar. Det danska hovet har inte kommenterat. Ingen verkar hittills ett dugg intresserad av Grönland, grönländarna eller grönländska traditioner och kunskap om djur och natur. Djur är också människor? Och ingen människa kan ändå vara lika klok som en vit.

Om Saepmies historia för skolbarn
Det är så roligt att se hur allt förarbete växer fram till olika slags levande scener, säger Patricia Fjellgren som i höst har jobba med UR (Utbildningsradion) och deras nya produktion med arbetsnamnet Om Saepmies historia.
-Det är ett spännande jobb men ibland svårt också. Till exempel var det väldigt mycket jobb innan vi hade hittat alla kläder som vi behövde för att filma scenerna från 1600-talet.

Programserien blir i tre delar och premiären är planerad till julen 2017. Den är producerad med skolbarn som målgrupp och tanken är att visa hela Saepmies historia från både Sverige, Finland, Norge och Ryssland.
-Det är inte bara skolbarn som kan se programmen och lära sig något, säger Patricia. Jag har faktiskt lärt mig mycket. Till exempel så skämdes jag när vi började jobba om skogssamerna. Jag har inte förstått hur lite kunskap jag har om deras historia. Nu vill jag lära mig mera och hoppas att fler ska känna så.

Bildtexter: Patricia och co från UR har nyligen varit i Arvidsjaur och filmat 1600-talsmarknad och 1700-talskyrkohelg. På tv nästa år utspelar de sig i Lycksele.
Christina Lundström och Torkel Fahlgren spelar huvudrollerna i UR:s inspelning.