Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT
Graffittiworkshop i Umeå. Foto: Evelina Olofsson
Graffittiworkshop i Umeå. Foto: Evelina Olofsson

Behind the scenes på grafitti workshop

Ett gäng samiska ungdomar fick släppa loss sin kreativitet med en sprayburk under Samiska Veckan i Umeå tillsammans med en av Sveriges främsta graffitikonstnärer Daniel ”Ikaroz” Diaz.” En riktig succé med andra ord, tycker Evelina vår skribent och deltagare av workshopen.

Workshopen kickade igång när vår eminente graffitiexpert Daniel förklarade för oss hur vi skulle handskas med sprayburken och få till effekter bland annat med hjälp av olika munstycken.

Efter en stunds skissande så var det dags för det vi alla kommit dit för – graffiti! Med komplett graffitimundering, Daniels expertråd färskt(a) i minnet och några karameller i magen tågade jag och elva andra förväntansfulla ungdomar ut mot vad som på graffitispråk kallas för plankor.

Uppdraget var att först färglägga plankorna i turkos, gult, rött och grönt och att sedan göra själva mönstren med svart färg. Vi knep åt oss varsin sprayburk och plankorna täcktes varefter med både renar, träd, djurspår, eldflammor och handavtryck.

Vintervädret gjorde sig dock påmint och kylde ner både fingrar och tår, men lockade trots det många besökare att stanna till och nyfiket betrakta både oss och konstverken som växte fram.

Till sist gav oss på snöväggen. Vi märkte snabbt att snön var ett tacksamt underlag eftersom den direkt sög åt sig färgen så det tog inte lång stund innan hela ytan var täckt av olika mönster och krumelurer, en del blev till och med inristade i snön.

Kreativiteten flödade och den var lite, om jag får citera en nybliven pappaprins, ”all over the place”.
Tvärs över hela snöväggen sprayade sedan Daniel och hans kompanjon Stefan ordet ÅJLASTIT med stora blå bokstäver. Det betyder HA ROLIGT på umesamiska, och jag är övertygad om att det märktes att vi verkligen hade just det.

Då alla tog ett steg tillbaka och betraktade de färgsprakande skapelserna som vi åstadkommit under dagen, överträffades allas förväntningar. De traditionsenliga samiska tecknen tillsammans med det moderna som graffitin innebär kändes så otroligt häftigt, nytt och självklart. Succé är nog det minsta jag kan säga om det!

Workshopen är en del av det språkprojekt som Samiskt Språkcentrum tagit initiativet till. Projektet kommer att pågå under våren och syftet med det är att framförallt vi ungdomar ska uppmuntra varandra att prata mer samiska. Det är något som jag tror är bra, att lite extra fokus läggs just på oss ungdomar. Jag tycker också att det är viktigt att vi kommer ihåg att vare sig man behärskar språket eller är nyfiken att lära sig några ord är alla kunskaper betydelsefulla­­­­­­­­­­­­­­­­­­.

Text och foto: Evelina Olofsson

Graffiti.

Graffiti.

Pavva, Magnus och Gabinus.A

Pavva, Magnus och Gabinus.A

 

 

 Åaljastit- Umesamiska ordet för att "Ha roligt".

 

6

 

Nuorat.se har bytt hemsida i början av 2014. De artiklar som förts över till det nya systemet har därför datumstämplar som inte överensstämmer med det datum då de publicerades första gången. Alla artiklar med denna kursiverade notis är publicerade någon gång mellan 2009 och 2013.