Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

4/2017: Ledare

Lag och rätt – och rasism

För första gången på drygt två år får jag återigen skriva en ledare i en tidning, och det har jag onekligen saknat.Som redaktör handlar det till en liten del om att sätta sin egen prägel på tidningen. Men mest av allt handlar det om att göra en tidning som ni läsare vill ha. Det hoppas jag kunna ta reda på under resans gång. Och jag vill förstås ha så många synpunkter som möjligt. Skriv till mig på sociala medier eller mejla. Vad vill ni läsa om i Nuorat? Vad saknar ni, vad vill ni se mer eller mindre av? Tillsammans med er vill jag göra den bästa ungdomstidningen.

I det här numret berättar vi bland annat om rättigheter. Mycket handlar om Girjasrättegången som pågår medan jag skriver detta. Ärendet har kommit till hovrätten och i tidningen får ni ett smakprov på vad som sades under statens sakframställan. Dessutom berättar Justitiekanslern Anna Skarhed sin syn på saken och vi har även pratat med samiska företrädare som resonerar kring rättigheter och urfolk.

Rättigheter är i sig ett laddat ord. Inte blir det mindre laddat när det handlar om samiska näringar kontra majoritetssamhället. Det känns alldeles för ofta som att majoritetssamhället provoceras av begreppen samer och rättigheter. Som om vi kommit från en planet långt härifrån och ska inkräkta på den här jorden.

I våras, innan jag fick förmånen att bli chefredaktör för Nuorat jobbade jag på Sameradion & SVT Sápmi. Där ledde jag projektet #vardagsrasismmotmigsomsame, som till slut blev en bok. Pia Sjögren berättar mer om satsningen i det här numret. Jag medger att det känns lite konstigt att sitta på den här posten och samtidigt berätta om en satsning på mitt tidigare jobb. Men det är för viktigt för att låta bli. De berättelser som de medverkande delat är ett viktigt tidsdokument som jag hoppas kan leda till någon sorts förändring i samhället.

Så. Rättigheter och rasism är bara några av grejerna vi lyfter i årets sista nummer av Nuorat. Hoppas ni kommer att gilla tidningen. Och som sagt, hör av er och berätta vad ni vill läsa om framöver.

God jul och gott nytt år!

KATARINA HÄLLGREN