Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

4/2017 Ida + Viktor = sant. Att gifta sig: Sámi style

För ungefär ett år sen friade Viktor framför en TV-kamera och därmed också framför tiotusentals vittnen. Alltså var det bara att kavla upp ärmarna och gifta sig, tänkte Ida och Viktor. TV är fortfarande med och i serien Vårt stora samiska bröllop på TV4play har tittarna fått följa paret hela vägen fram till bröllopet i Lannavaara och Övre Soppero.Ett stort team av filmare, producenter och ljudtekniker är hela tiden hack i häl på Ida och Viktor. Inget samiskt bröllop har nog blivit så dokumenterat. Men Ida och Viktor är verkligen rätt personer att följa. De är hela tiden superpositiva trots hög stress.

– Det började väl med att Ida tjatade om att hon ville ha en vacker ring. Så då förlovade vi oss och nu har det ju gått er år sedan dess och då måste man gifta sig, säger Viktor medan Idas Mamma Ellen Marit knyter skobanden innan vigseln.

Mormor Torild klär Ida. En självklarhet för Ida, Torild har alltid varit ett superviktigt stöd för Ida och hennes bröder. Och hon är van bröllopspåkläderska. Torild har även ordnat sjalar och slöjdat silversmyckena, silversmed som hon är.

– Men dag två ska jag ha en modern spetskolt, en festligare kolt kan man säga. Som designer Sara Björne sytt, säger Ida medan mormor Torild syr fast sjalen i hennes kolt.

Den måste sitta perfekt hela dagen. Även silverdiademet ska sys fast på Idas mössa, en stáhpegahpir.

Till slut är allt på plats och paret gasar iväg till Lannavare smockfulla kyrka för musik, välsignelser, ringutväxling och den obligatoriska kyssen. När paret kommer ut ur kyrkan får de gå igenom ett ”järnvalv” av renhorn istället för ett regn av riskorn.

Efter mycket om och men är jättelávvulokalen redo för två dagars festligheter med både bar, scen och dansgolv. Trerättersmiddag (med den egenfiskade rödingen, reninnanlår och mycket mer) och bröllopstårta, tal, lekar och olika jojkar värmer den kalla oktoberskymningen. Sedan blir det musik och konsert. För kvällen är det en mixad konstellation av parets samiska favoritband, Rolffa och Intrigue. Långt in i den norrskensupplysta natten firar det stora sällskapet. Och fortsätter även nästa kväll i samma anda.

Text och foto: Carl-Johan Utsi

Bildtexter:

En färgexplosion i den svala oktobersolen. Bröllopsgästerna väntar utanför kyrkan. Koltar från hela Sápmi.

Visa du hur man gör säger Ida. Viktor hoppar ett jämfotasteg och Ida skrattar så hon kiknar. Efter skrattattackerna lyckas de synka ett glädjeskutt till slut.

Den obligatoriska bröllopsfotokyssen är dock lättare att få till. Man kan misstänka att de tjuvtränat.

Bröllopet hade en egen hashtag: #idajaviktor.

Även om mormor/áhkku Torild sköter det mesta i påklädningen så rätar Ida till det sista med håret innan mössan sätts på.

Utanför kyrkan väntar ett valv av renhorn. Och för TV:s skull får man göra utmarschen två gånger.

Kyrkan i Lannavare är fullsatt och många har självklart svårt att hålla kinderna torra.

Bröllopsfotot avklaras nere vid Lainioälvens strand. Pia-Maria Labba och Nils Ovllá Labba flankerar.

På skrikande hjul dundrar brudparet iväg mot festen i en för dagen inlånad bil. Viktor övervägde allvarligt på byta bröllopsresan mot en avbetalning på en likadan.

Gästerna skålade för brudparet innan det var dags för middag.

Ida & Viktor återfanns även som marsipanfigurer på bröllopstårtan.

Viktor och Ida närmar sig altaret med spännande pirr.