Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

4/2017: Birra nord

ImagineNATIVE hyllar Påve och Sunna

På världens största urfolksfilmfestival sopade konstnärsduon Inga Wiktoria Påve och Anders Sunna hem pris. Med sin kortfilm, Morit Elena Morit, fick de massor med beröm och tilldelades framtidstalangernas pris, Jane Glassco award for emerging talent.

I 20 år har intervjuerna legat i bankfack

Journalisten Liv-Inger Somby intervjuade 27 samekvinnor för över 20 år sedan. Enligt deras överenskommelse skulle inte intervjuerna publiceras förrän om minst 20 år. Nu har tiden äntligen kommit och Somby sammanställer nu samtalen till en bok.

–      Jag har förvarat dessa berättelser i ett bankfack och är glad att tiden äntligen är mogen att börja bearbeta materialet, berättar Somby.

Alkoholförbud på festivaler

Nog är det väl så att det roligaste med festivaler är morgonnattsuddandet på lávvo- och tältplatsen. Nu kan det dock vara slut på det då Norges politidirektorat vill förbjuda egen alkohol på festivalcamperna.

–      Det här kan bli slutet för Riddu Riððu festivalen, menar Riddu Riððu festivalens Magne Wilhelmsen i en intervju med NRK Sápmi.

Vilket är ditt Instaspråk?

På svensk sida av Sápmi vill vårt Sámediggi att guldspråken syns mer i sociala medier.

Nu kör de därför igång Instagiella-projektet som ska finna ut hur unga samiskspråkiga ska uppmuntras att skriva på samiska.

–      Jag vill hitta 6-8 sameungdomar som kan hjälpa oss att sätta igång det arbetet så att det garanterat blir på ungdomars vis, berättar projektledaren Miliana Baer via telefon till Nuorat.

Fästing funnen på ren

I Gámas, i finska Sápmi, har en fästing bekräftats på ren. Det här är första gången som forskare har kunnat konstatera fästingar på ren även här uppe i våra trakter.

Konstverk som protest

I början av december var det återigen dags för renskötaren Jovsset Ante Sara från Kautokeino att sätta sig i rättssalen, denna gång i Høyesterett, Högsta Domstolen. Han har överklagat statens beslut att minska sin renhjord till 75 djur och har hittills vunnit i två instanser.

I samband med förhandlingarna den 5-6 december samlades samiska konstnärer och aktivister i Oslo för att uppmärksamma rättegången. Konstnären Maret Anne Sara, som också är syster till Jovsset Ante Sara visade sitt omtalade konstverk Pile o Sápmi. Den består av 400 renskallar och hängdes upp på Eidvolls plass, framför Stortinget. Konstverket är en protest mot statens tvångsslakt av ren i Finnmark.

I skrivande stund vet vi inte när domen meddelas. Men vi hoppas kunna berätta mer om Jovsset Ante Sara i kommande nummer av Nuorat.