Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

4/2017: Birra lule

Marion Anne Knutsen = Årets modigaste kvinna

Marion Anne Knutsen visade på råg i ryggen när hon och ett antal andra övergreppsoffer från Tysfjord, Nordland, klev fram med sina berättelser om sexuella övergrepp i deras samhälle.

Nu har hon tilldelats ”Årets modigaste kvinna”-priset av den norska tidningen Tara.

Sverige = sämst på urfolks inflytande

Möjligheter till samiskt inflytande saknas och samråd är enkelriktad information. Det konstaterar forskare vid Stockholm Environment Institute i en färsk studie.

I studien jämfördes Sverige med Norge, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Det enkla är oftast det bästa

Digitalt renmärkesregister online i all ära, men mången är den plats där täckning för luren saknas. Nu håller Agnes-Maridjja Rimpi och Isabell Osnes på med en liten och nätt renmärkesbok för samebyar kring Jokkmokk. Tanken är att den ska finnas att köpa till våren 2018.

Glömde att det är år 2017

Norges finansminister, Siv Jensen, ville här om sisten spexa till det på fest och klädde ut sig till native american. Bländad av sin egen förträfflighet lät hon sig även fotograferas och la ut bilden på sociala medier.

Reaktionerna blev starka och några av dem som rasat mot finansministerns klädval är Norges sametingspresident, Aili Keskitalo, urfolksföreträdare från USA och Skam-stjärnan Ulrikke Falch.

#mycultureisnotacostume #kostymegate

Litteraturcentrum i startgroparna

6, 2 miljoner kronor. Så mycket har beviljats för att starta ett samiskt författar- och litteraturcentrum. Ifjol presenterade Sveriges författarförbund tillsammans med Bágo čálliid searvi, samisk skribent- och författarförening, ett tiopunktsprogram för den samiska litteraturen. Att inrätta ett författar- och litteraturcentrum i Sápmi var en av punkterna. Nu har Sametinget, Region Norrbotten, Jokkmokks kommun och Postkodstiftelsen beviljat totalt 6,2 miljoner kronor under tre år. Om allt går enligt planerna invigs centret under Jokkmokks marknad 2018.