Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

4/14: Birra Nord

popdrottning W2NORD

Önskas: Samisk popdrottning
“Är samiska kvinnliga artister för seriösa eller vågar de inte göra festmusik? Är det bara män som får sjunga om fester, kärlek och oseriösa saker?”
”Vilka artister hör vi på radio, som vi dansar och festar till. Just det: Intrigue, Slincraze, Felgen Orkester och annan mansmusik. På samiska festivaler dyker de samiska kvinnliga artisterna upp, men de får man bara höra en gång per på Riddu Riđđu.festivalen.”
Så skriver Saia Stueng på sin blogg (saiastueng.blogspot.se). Här efterlyser hon tjejmusiker som gör festmusik och danslåtar. Hon tycker att artister som Elin Kåven, Máddji, Sofia Jannok, Mari Boine, alla utom Maxida Märak, tillhör en vittragenre: ”Jag brukar säga att de tillhör vittragenren då mycket av inspirationen hämtas från vår tro och har ett lågmält sound.”
Varför vill Saia Stueng ha det hon tar upp? Hon skriver: ”Vi tjejer behöver förebilder och musikaliska väninnor som är samiska kvinnor.”
(Illustration: Emil Juuso.)


Redan råa

Biru Baby, rockbandet som förut hette Cyaneed, använder mer samiska i texterna nu, tillsammans med norska, engelska och ryska.
- Vi vill använda vår samiska identitet mycket mer och visa världen var vi kommer ifrån, säger Hánná Rein till NRK och förklarar att alla språk i låtarna visar på ”the spirit of Finnmark”.
Videon ”Broom” är nog bevis.

Bokslukare…
… är en läsecirkel för nordsamiska läsare. Sedan 2011 har den funnit på nätet. Det är Sameområdets utbildningscentral i Enare som håller i läsecirkeln via distansundervisning. Läslusten är stark i Sápmi säger arrangören Ellen Pautamo.
- Det fungerar så att vi samlas cirka en gång i månaden och pratar om en bok i en chatt. Alla som kan nordsamiska och som läser litteratur och vill dela sina läsupplevelser med andra kan delta.
Det sägs att samer inte läser, vad tänker du om det?
- Samer läser visst. Det är kanske så att det inte är så enkelt att ta en samisk bok när man har vant sig på skolan och överallt annars att läsa litteratur på majoritetsspråket. Det är ju också så att att samisk litteratur inte finns fysikt överallt.
Vilka är din tre bästa tips om man känner sig för lat eller rastlös för att läsa?
1) Ha alltid en bok med dig när du reser med tåg eller buss.
2) Ta en bok med dig när du ska till doktorn, om du behöver vänta.
3) Att läsa en bok är ett bra sätt att sitta ner och slappna av från en stressad vardag. Om du kör mycket bil, be ditt barn läsa för dig.
Hur gör ni?
Läsecirkeln fungerar bra på nätet. Vi håller kontakten via facebook-grupp, blogg och e-postlista.

“Tack till alla som röstade, det är en helt obeskrivligt bra känsla, jag vet inte vad jag ska säga. Jag ska tillbaka hem till renarna, det är det första.”
Renskötaren AGJ från Karesuando vann i mitten av november finska Big Brother-tävlingen med 65,39 % av rösterna.

Kalle Anka goes north
I Kalle Ankas julalbum på norsk sida är de på Finnmarksvidda i år. Stor uppmärksamhet har givits att seriefiguren ger sig i kast med gruvkonflikter, snöskoter och – talar nordnorsk dialekt. Om Knatte, Fnatte, Tjatte & co klarar samiska vet inte Nuorat. I rutan här har vi hjälpt dem.

Månadens coolaste logga?
Real Romsa Valaštallan Searvi heter idrottsföreningen. Och de är föredömligt oblyga på fejjan: ”Real Romsa er Tromsøs svar på Atletico Bilbao! Med en sterk samisk identitet er dette klubben som beviser en gang for alle at Tromsø er verdens største sameby. Real Romsa er Tromsøs mest originale og (allerede) en av de mest profilerte idrettslagene i byen, Nord-Norge og Sápmi.”