Ánnonsa

3/18 Hallå där

Susanne Næss Guttorm, 21 år från Karasjok, som vann Miss Norway i somras och tävlar om att bli Miss Universe i den internationella tävlingen som avgörs den 16 december i Bangkok, Thailand.

Hur kom det sig att du sökte till tävlingen Miss Norway?

– Det var mina vänner som föreslog först att jag skulle söka. Jag sökte och kom vidare i tävlingen. Då började jag tävla seriöst.

Hur förbereder man för en Miss Norway-tävling?

– Det är mycket förberedelser till en sådan tävling. I början är man med i olika medier och så bloggade jag mycket. Sedan skulle vi visa platsen där vi kommer från och oss själva, så jag gjorde en film om Karasjok där jag berättade om mig själv och om samisk kultur. Sedan är det förstås förberedelse för själva finalen, med kläder och olika klänningar. Så jag lärde mig mycket men det var roligt också.

Vad var din största utmaning?

– Jag fick träna jättemycket att gå med att gå med högklackat. Jag hade inte använt högklackat så mycket innan, så det var en utmaning för mig.

Hur kändes det att vinna och bli Miss Norway?

– Det var en helt speciell känsla! När jag hörde att de ropade ut MITT namn och att jag hade vunnit blev jag så stolt över mig själv. Jag hade nått ett mål som jag hade arbetat hårt för i ett helt år. Och så fick jag fira det med mina närmaste och min pojkvän så det var speciellt.

Kan man tävla i skönhet?

– Ja jag gör ju det. Men för mig är inte skönhet det viktigaste för jag vill även hjälpa kvinnor och ungdomar, speciellt samiska ungdomar. Det känns som om jag kan vara en förebild och visa att man kan delta i olika tävlingar och jobba för det man tycker är viktigt.

Hur förbereder du dig för Miss Universefinalen?

– Nu när jag är Miss Norway ska jag visa hela Norge i tävlingen. Så i höst ska jag spela in en film om Norge på engelska som ska visas under tävlingen. Sedan har jag massa möten och events nu under hösten. Jag och några andra medtävlande i Miss Universe arbetar även för en organisation som jobbar med att hjälpa kvinnor i Afrika. Vi ska speciellt hjälpa födande kvinnor så de inte får massa infektioner för då kan de dö. Så jag ska snart till Afrika för att hjälpa till med det viktiga arbetet som organisationen har. Jag arbetar även med de som har drabbats av bröstcancer och även de runt omkring. Det är väldigt viktigt och personligt för mig för min mamma dog av bröstcancer då jag var fyra år. Därför vill jag hjälpa de drabbade för jag vet själv hur det drabbade mig.

Vad är det som är speciellt med Miss Universetävlingen?

– Det är en speciell tävling eftersom det är kvinnor som deltar från 90 olika länder och alla ska visa fram sin kultur och sin nation. Vi ska träffas en månad innan själva tävlingen och förbereda oss där i Thailand och träna tillsammans med de andra deltagarna. Vi ska visa upp vår kultur med folkdräkter, alla med sin egen dräkt. Jag ska använda kolt för att visa min kultur. Det kommer bli speciellt och jag kommer bli den första som använder kolt under en sådan här tävling Miss Universe.

När känner du dig som vackrast?

– När jag har på kolten känner jag mig som vackrast. Det är en helt speciell känsla. Det kan nog alla samiska ungdomar med kolt intyga.  Det är speciellt att visa fram vem man är och vart man kommer ifrån. Och med kolten kan man själv designa sin egen kolt vad man gillar och vilka färger och bara de är ju speciellt.

Hur gärna vill du bli Miss Universe?

– Mycket! Jättemycket! Men det är en hård tävling då 90 olika länder tävlar. Och så får vinnaren ett mycket bra pris förutom äran att bli Miss universe. Den som utses till Miss Universe får under ett år resa jorden runt med lön och så får man bo i en egen lägenhet i New York.

Ska du lyfta fram samisk kultur under Miss Universe?

– Ja, jag ska berätta om samisk kultur och hur vår situation är som urbefolkning här i norr. När jag möter människor vill de gärna veta mer om samisk kultur. Och så visar jag ju samisk kultur med att bära kolten.

Är det något mer du ska ta med från Sapmi till Miss Universe?

– Ja, vi ska ge en gåva till domarna i Miss Universe. En gåva som ska representera mitt land och min kultur. Så både Norge men även samisk kultur. Men jag funderar ännu på vad jag ska ge, för att gåvan ska representera mig och den jag är.

Text Elin Marakatt

 

Fakta om Susanne

Var bor du nu?

Nu bor jag i Oslo.

Var jobbar du med? 

Just nu studerar jag som byggingenjör och så jobbar jag extra som samiskalärare här i Oslo.

Var är det bästa du vet?

Det är när jag får vara med min familj och mina närmaste och när vi träffas och är på rengärden.

Favoriträtt?

Renkött, helst suovas eller blodpalt.

 

Bästa årstid?

Våren är bäst, då är det så fint både i Karasjok och i Oslo.

Vad har du helst på dig?

Kolten för den visar vem jag är och min identitet.

Har du några tips hur man blir vacker?

Le mycket! Människor som ler är så vackra!