Ánnonsa

3/18 Bïjre syd

Hävvi firar med kokbok och utmärkelse

Restaurang Hävvi i Glen har funnits i tio år. Det firar man med att ge ut en kokbok på med fokus på lokala produkter. Boken, som produceras för fullt kommer att ges ut i februari 2019. Inte nog med det, i somras prisades Elaine Asp när hon utsågs till Årets Matbudskapare 2018 av Matakademien. Ur motiveringen: ”Med sin kokbok på 200 sidor får läsaren inblick i den lokala samiska maten med fjället som skafferi, där de samiska åtta årstidernas smaker kommer till sin rätta. Restaurang Hävvi med olika fjällväxter som grund för sin matkonst är idag en reseanledning till vårt smakrika län. Matturister som letar efter unika, goda smaker finner dessa på Elaines restaurang.”

 

Simon och Stina är årets vägvisare

Simon Sundberg och Stina Larsson fick årets vägvisarpris i Arvidsjaur. Priset får de för att de engagerat sig i den samiska kulturen och det umesamiska språket och för sitt arbete i Arvidsjaurs sameförening. Priset instiftades 2010 när Arvidsjaur blev samisk förvaltningskommun och delas varje ut till någon eller några som gjort insatser för den samiska kulturen i Arvidsjaur. I juryn sitter representanter från samebyarna i området och Arvidsjaur kommun.

 

Foton från unga ställdes ut

I samband med att Arvidsjaur sameförening firande 100 år i augusti anordnades en fotoutställning där barn och ungdomar fick skicka in sina bästa bilder från årets kalvmärkning. Och visst fanns det unga talanger som ville fånga årets kalvmärkning på bild. Totalt 20 bilder trycktes upp på canvas visades under jubileumsveckan.

 

Sara Ajnnak får Tsumbaraigipriset

Artisten Sara Ajnnak är årets Tsumbaraigipristagare. Priset får hon för sitt arbete med att upprätta ett moratorium på Násafjäll. ”Hon har med sitt jobb fått samebyar och reinbetesdistrikt, på norsk och svensk sida, att samarbeta för att stoppa planerad gruvbrytning i området samt gemensamt verka för att sätta stopp för kommande exploateringar i samiskt betesland”, skriver prisets grundare Max Mackhé i motiveringen.

Tsumbaraigipriset är på 6000 kronor och har tidigare finansierats av Max Mackhés musikintäkter. Denna gång finansieras priset ut med stöd från en samisk filmare ”vars dokumentation om renens vandringar har bidragit till en oväntad intäkt, som han har donerat till Tsumbaraigipriset”.

Sara Ajnnak kommer att använda pengarna till att arbeta vidare med frågan om Násafjäll. Hon är dessutom aktuell med att färdigställa en ny skiva.

 

Barnbok kan få pris

Barnboken Joekoen sjïehteles ryöjnesjæjja har nominerats till Nordiska Rådets barn- och ungdomspris 2018. Boken handlar om en ensam pojke vid namn Jacob som av olika omständigheter hamnar ensam på fjället för att vakta familjens renar från rovdjur. Boken är skriven på sydsamiska och är en släkthistoria som har vandrat muntligt i flera generationer innan den skrevs ner av författaren Anne-Grethe Leine Bientie. Boken var Meerke Laimi Thomasson Vekterlis debut som barnboksillustratör.

Boken gavs ut på Förlag Idut 2014 och finns nu i norsk version, En skikklig liten reingjeter.

Vinnaren offentliggörs den 30 oktober och mottar priset på 350 000 danska kronor på Den Norske Opera & Ballett i Oslo i samband med Nordiska rådets session.

 

Ny musik från Natalie Carrion

Den 20 september släppte artisten och programledaren Natalie Carrion singeln Drip Drop. Det är den första singeln på hennes kommande EP Banana River. Natalie bor i Umeå men har även rötter på ön St.croix i Karibien och hon skriver musik som präglas av hennes familj, hennes rötter och hennes nutid.

– Jag är stolt över mitt ursprung och älskar att jag får förmedla kärlek till min kultur och musik via modern pop. Nu har jag landat i ett tydligt uttryck där alla bitar har fallit på plats, säger Natalie i ett pressmeddelande.

Hennes nya singel markerar starten på en ny riktning när hon tar steget mot modern pop. Låten är ett upprop till alla att se sina medmänniskor, sprida kärlek och ta hand om varandra.

– Människor i min närhet mår inte alltid bra och sorgligt nog försöker många att dölja det. Med Drip Drop vill jag säga att jag ser dig. Att jag finns här och det kommer att bli bättre. Som jag sjunger i texten ”även om du skulle vara åskan så skulle jag sitta och vänta mitt på havet.” det är kärlek och visar på hur stark en relation mellan olika individer verkligen kan vara, berättar Natalie vidare.

Natalie Carrion även varit aktuell som programledare för SVT:s program Jag röstar inför riksdagsvalet.