Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

3/17: Same-SM

Snabbt, snyggt och snällt

Att kasta lasso bäst och snabbast, springa terräng rätt och på bästa tid. Att göra alla momenten i en tävlingsgren samtidigt som ens stafettlag ska vara toppat och taggad för seger. Same-SM är både en mötesplats och en tävlingsarena i klass med OS. I augusti avgjordes same-SM på Matojärvi idrottsplats i Kiruna. Vi frågar: Vad var roligast? Vad var tråkigt/jobbigt/knasigt? Vill du fara nästa år?

Många barn sprang
Ida Elisa Blind, Soppero, kastade sig till en femteplats i klassen D9.
Roligt? ”Det roligaste var att springa. Det var så många barn som sprang och jag kom fyra av alla!”
Tråkigt/jobbigt? ”Det jobbiga var att man skulle vara 9 år för att vara med i lassokastningen. Vi som var ett år yngre fick i alla falla vara med och tävla med dem, men det hade varit bättre med en egen grupp för oss som fyller 8 i år.”
Nästa år? ”Jag vill gärna vara med nästa år också. Då får jag fler chanser att tävla och vinna.”

Roligt träffa alla
Ajno Sööfe Kuhmunen, sprang stafetten för Sarek IF, utom tävlan, och var åskådare tillsammans med kompisen Inga-Kajsa Länta, som kom trea i lassokastningen D16.
Roligt? ”Det roligaste var att träffa alla människor som man inte träffar så ofta, till exempel kompisar från konfan förra sommaren. Det var som att vi kände varandra väl även om lite länge sen vi sågs. Vi har ju kontakt hela tiden, men det är ändå kul att träffas!”
Tråkigt/jobbigt? ”Det tråkigaste var väl vädret. Det var kallt, regnigt och blåsigt. Vi stod ju ute så man frös ibland.”
Nästa år? ”Jag brukar vara med när det inte är för långt att åka. Det är kul att tävla! Kul att se om man har blivit bättre, springer på bättre tid och om man träffar mer med lassot.”

”Starta nu då”
Mickel Viltok Länta, Jåhkåmåhkke, kom tvåa i lassokastningen i klassen H13.
Roligt? ”Det roligaste är att träffa alla människor, alla kompisar från Kiruna, Arjeplog, Gällivare och lite överallt. Många har jag lärt känna på tidigare same-SM.
Tråkigt/jobbigt? ”Det var tjorvigt med starterna, de släppte bara iväg oss. När vi hade tagit av oss uppvärmningskläderna sa de bara ’starta nu då’. Men det gick ändå bra.”
Nästa år?
”Det blir roligt, får se var det blir. Gällivare skulle vara lagom långt.
Hur laddar du?
Jag tränar fotboll hela sommaren. Sen sover jag i bilen hela vägen till Same-SM.
Du vilar dig i form på slutet, alltså?
Ja, haha.

Trist springa själv
Erik Nutti Pilflykt, Storlule sameförening, slutade på en femteplats i lassokastningsfinalen i klassen H 17-18.
Roligt? Jag tycker att sprinten var roligast i år. Det var en sån spänning å kolla på.
Tråkigt/jobbigt? Jag tyckte att löpningen var tråkigast, för att det var ingen i min ålder som vill springa å man vill ju inte springa själv.
Nästa år? Jag vet inte vars jag vill att nästa år ska vara, men helst söderut för man träffar nästan ingen söderifrån på SM som man känner annars.

Roligt att heja också
Maja Kuoljok tävlade för Storlule sameförening i flera grenar och fick medalj.
Roligast? Lassokastningen var roligast. Det var inspirerande att få kasta på horn tillsammans med andra. Det var roligt att tävla, men också att heja på andra, på lillasyster, pappa och till min storasyster ropar jag ofta ”Naima kom igen, Naima fokus, sista biten!”
Tråkigt/jobbigt? Det är jobbigt att tveka som man gör innan. Man är ju lite nervös då.
Nästa år: Ja, kanske. Att åka hemifrån, äta glass i bilen, bo i stuga och basta är också kul. Jag skulle önska att det fanns en egen tävlingsklass för oss som inte springer lika snabbt som alla andra. I år fick jag i alla fall en egen medalj : )

Foto: Fia Kaddik
Intervjuer: Pia Sjögren
Bildtexter: Katarina Hällgren