Ánnonsa

3/17: ”Inte konstigt man är fet i Sverige”

KRÖNIKA: FELICIA LÖFGREN
Till en början ska jag säga att jag är en person som gillar att äta. Jag gillar att äta och laga mat. Till mig och till andra. Jag tycker också om att leka med smaker och prova ny mat. Jag tänker mycket på mat, vad som passar ilag osv. och därför är det också en speciell sak jag har funderat på.

Jag har bott nästan fyra år i Norge, och varje dag förundras jag över hur folk i Norge kan äta så mycket bröd? jag har aldrig varit någon “brödmänniska”, och jag inte inte förstå hur magen orkar med allt bröd.

Precis som jag förundras, förundras de över hur jag kan ha med mig varm mat på skolan. “Du äter ju två middagar”, har jag hört många gånger.

Det är gott bröd! I Norge är de duktiga att baka. Men oavsett om det är frukost, lunch eller kvällsmat… Så är det bröd. Bröd överallt.

Jag kommer ihåg en gång när jag var på jobb (också i Norge) Jag hörde att vi skulle få jullunch på jobbet. Jag hade inte så stora förhoppningar. Vi var ju i Norge. Även om det är gott, är inte julmat samma sak i Norge som i Sverige. Självklart tänkte jag att vi skulle få bröd, och jag kommer ihåg att jag skrev något om det på facebook:

Det ryktas om julelunsj på jobbet imorgon… Jag gissar på att det blir något i stil med brødskive med ribbe og surkål på, kanske lite riskrem på det. – Svensk i brödlandet deluxe!”

 

Jag hade såklart glimten i ögat när jag skrev det.

Oj oj, vad jag misstog mig… Nog fanns det bröd. Och såklart ribbe och riskrem. Men vi fick också potatis, grönsaker och sås, så att jag som svensk skulle vara nöjd. Jag fick ordentlig mat till lunch. Jag kommer ihåg att jag blev helt förvånad och glad.

Efter det var jag tvungen att be om ursäkt och skriva på vår interna sida och tacka för maten.

Lite mer om varm mat… Och det att vi i Sverige äter två middagar. Vi vet ju att det inte är så, men vi gillar att äta riktig mat. En gång sa en arbetskamrat till mig “Det är inte konstigt man är fet i Sverige” Enligt mig är det lite fel att säga. Men inte vet jag om det är så mycket bättre i Norge, och inte tror jag att det är bättre att äta bröd istället för riktig mat heller.

Men varför vill vi äta varm mat i Sverie då? Kanske det ar för att vi har längre arbetsdagar eller för att vi har helt andra mattider? I norge slutar man jobba klockan tre, och man äter middag klocan fyra. Om inte tidigare. Då är det kanske tillräckligt med bröd till lunch? Jag vet inte. Vad tror du?

Det här ska inte vara en diskussion om mat, men det är bara det att jag har funderat lite på det här de här åren om jag bott i Norge. Men snart flyttar jag hem, och då får jag äta vad jag vill. Och ingen ska fråga varför jag har varm mat med mig.

Men tills dess, brer jag en till macka… Eller?