Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

4/17 Bööresth Natalie Carrion

NatalieC1 kopia

Natalie Carrion, 21, från Umeå släppte i oktober sitt debutalbum En sång om livet. Texterna har hon skrivit själv och musiken har hon gjort tillsammans med umeåmusikern Jonas Strandgård.

Varför ville du göra ett album?

–      Det har varit ett delmål på den här resan som musiker. De känns väl obligatoriskt. Och att göra ett debutalbum känns ju som en start på en lång resa. Det är ett sätt att dela med sig av musiken och det är det jag vill göra. Att få påverka andra genom texter och musik och det känns viktigt att man gör det också.

Vad har du lärt dig av att göra en skiva?

–      Mycket, det är ju som en lång process. Det är inte bara att sjunga och sedan är det färdigt. Framför allt är det ett teamwork. Jag och Jonas har jobbat på jättemycket tillsammans. Det är jag så tacksam över att får ta del av all hans kunskap. Sedan har man lärt sig allt från inspelning till sälj, PR och bokföring.

Vilken av albumets elva låtar tycker du bäst om?

–      Det är svårt, det är beroende på humör. Därför tycker jag det är passande att den heter En sång om livet, för det är många sånger om livet. Är jag supertaggad då är det Haltavisan. Men är det lite reflektion då är det Brutal Ärlighet. Men jag tycker om alla låtar väldigt mycket.

Om man vill göra en låt, vad är ditt bästa tips?

–      Jag skriver ju musik på nätterna och det är utifrån känslor. Börja bara spåna och skriv. Jag har skrivit mycket som jag inte ens använder. Men bara att få ut det på papper och så fort man känner något, skriv bara ner det för det kan vara en start på något. Man måste påbörja processen. Det behöver inte vara perfekt från början. Så börja skriva och låt det ta tid, för man hittar till slut sitt eget sätt att uttrycka sig på.

Har du några musikaliska förebilder?

–      Kenneth Gärdestad tycker jag är en fantastisk låtskrivare, han uppskattar jag supermycket. Och Sofia Jannok, det är extremt mycket power i henne. Hon är ju en förebild för oss samer och hon tar ju verkligen plats och uttrycker sig för oss alla.

In your wildest dreams, var är du om fem år?

–      Om fem år, då reser jag runt hela världen och då vet folk vem jag är, på ett sådant sätt att man vill göra världen bättre tillsammans. Och jag ska också sålt 40 000 skivor för det är platina. Det har varit en sådan kamp för det är många under resans gång som har sagt att det inte går. Och då blir man extra taggad att bara få sätta det där bara för att visa att man kan.

Text Marica Blind

Fyra snabba frågor:

 Salsa eller Jojk

Vad svårt, jojk skulle jag säga kanske.

Vinter eller sommar

Sommar.

Sámi Grand prix eller Mello

Mello.

Kött eller vegansk mat

Kött.