Ánnonsa

3/17: Birra nord

Kanske snart i Hollywood

Nu är det tänkt att den samiska filmmiljön ska stärkas. Detta då sveriges regering vill ge mer pengar till samiska filmskapare så att de kan öka antalet samiska filmer och stärka utbudet.
Kanske får vi se filmregissören PJI fast i Hollywood snart?

 

Ofattbart

Sveriges regering föreslår att, regeringen, myndigheter, kommuner och landsting enligt lag ska vara tvungna att konsultera med Sametinget angående saker som direkt påverkar samer.

– Ofattbart att en konsultationsordning inte har funnits tidigare, säger kulturministern Alice BK till SR Sameradion.

 

Otroligt kul!

Om du har en gnutta tid till övers så bör du kolla in SVT:s nua humorserie Bauta.
Olov-Anders Sikku är en av de som skrivit manus och skådespelar i serien.

– Min vision har varit att försöka göra träffsäker humor om samer utan att det blir hånfullt, säger Sikku.

 

De kuligaste solbrillorna

Ja nu kanske inte oktober är högtiden för att kolla in nya solglasögon, men dom här är så kul att dom är värd att kolla in.

Instagram @mathewnuqingaq

 

Sik eller Storlom?

Förutom det uppenbara användningsområdet som att driva ren med drönare likt en elektronisk luftburen hund så kan drönaren användas för att spana av områden som är svåråtkomliga, som höga branta klippor eller på andra sidan av en stor bäck.

Här är fotograf CJ Utsis drönartips:

– Se till att du har råd att krascha och/eller tappa bort drönaren. Det är inte en fråga om om utan om när man tvingas göra en krasch eller nödlandning. Batteritorsk eller störningar från el-ledningar är vanliga anledningar. Ta inte ett SMS-lån för att köpa drönare!

– Köp många extra uppsättningar propellrar.

– Håll batterierna varma, kanske innanför en jacka.

– Köp en så kallad hardcase, en hård väska oftast av plast. Drönaren och framförallt kameran är känslig.

– Se till att extern skärm till exempel iPhone har bra med batteritid. Det går att flyga utan skärm, men det är svårt.

– Vantar som kan man kan använda på en surfplatta/telefon är bra. Det blir fort kallt att stå still och tokfokusera på en skärm.

– Fixa en huva till skärmen. Det finns ibland som tillbehör men den händige kan snickra själv av pappskivor. Det minskar reflexer och soldis på kontrollens skärm.

Lag och hyfs, shortest version:

– Flyg på max 120 meters höjd och max 500 meter bort från dig. Du ska kunna se drönaren hela tiden med egna ögon (inte kikare, kamera etc).

– Ha koll på områden med restriktioner, till exempel nationalparker.

– Utsätt inte andra för fara eller obehag. Sprid bara fotografier på de som själva valt att bli fotograferade.

Kolla killen som kan på Youtube: Charpu

Bygg själv: hyphymultirotors.com

Text och foto: CJ Utsi

PS. På 6WRHC berättade Stefán Hrafn Magnússon, renskötare på Grönland, att de jobbar tillsammans med ett tyskt universitet som försöker utveckla en drönare som går på bensin, så att den ska kunna flyga tre-fyra timmar åt gången. /Pia

 

”Och sen fick jag veta att han var indian…

… Varför visst inte någon annan om det?”

Äntligen, verkligen äntligen! Vilken film! Vilket gung! Vilken kraft! Se den om du kan, annars trailern, sök: RUMBLE: The Indians Who Rocked the World. Om alla Native Americans som spelade stor roll när musik blev rock, som Jimi Hendrix (Cherokee), Rickey Medlocke (Lakota Sioux och Cherokee), gitarrist i Lynyrd Skynyrd och Link Wray från Shawnee-folket. Wray var i hitlåten Rumble 1958 först i världen med powerackordet.

RUMBLE: The Indians Who Rocked the World har betyg 8 på IMDb. SVT har hittills tackat nej. På fortsatt tema: Urfolksgrejs har inte med oss i Schwärje att göra, eller? Suck. “Swedish tv was not interested, but I am not done with them yet” mejlar dokumentärfilmsagenten när Nuorat frågar. I november visas Rumble för första gången på den stora filmfestivalen i södra Sápmi, Stockholms filmfestival.