Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

3/17: Birra lule

Anna Mi om Idol och framtiden

Hon hänförde Idol-juryn under audition och lovorden haglade. En av juryns medlemmar fick till och med gåshud i ansiktet. Idol-resan för Anna-Mi Svedjekrans fick tyvärr sitt slut på tröskeln till finalen. I andra revanschen blev hon utslagen av Victor Leksell.

- Att vara med i Idol var verkligen en intensiv upplevelse som också rev upp mycket känslor. Jag kom på under resans gång att Idol kanske inte var rätt plats för just mig, berättar hon till Nuorat.

Anna Mi satsar nu vidare med nya nyskrivna låtar och inplanerade spelningar.

- Det känns lovande inför framtiden helt enkelt, avslutar en upprymd Anna-Mi.

 

Snösparvarna snart borta från Sápmi

Sápmi håller på att bli för varmt för dessa underbart vackra fåglar. Forskning visar att klimatet här sakta men säkert håller på att bli för varmt för dem. Snösparvarna gillar högfjäll kring 1000 m.ö.h och svalt klimat. Men i och med att vi människor gör planeten allt varmare trängs nu dessa fåglar undan.

-Det är givetvis känslomässigt sorgligt att se att denna speciella art eventuellt försvinner.

Inom den samiska kulturen hålls snösparven högt. Bland annat kan man utläsa ur deras beteende på vårvintern om snön kommer att bli långvarig. Samlas de kring gårdar och människor så tyder det på att det blir en lång vår. Antalet snösparvar har under 15–20 år har fallit i antal visar forskning.

- Klimatet har alltid ändrat sig under alla tider, men nu går det så fort att djuren och ekosystemen inte hinner att anpassa sig, berättar Lindström till Nuorat.

 

Samernas ska växa

Jepps nu är det bestämt! Samernas utbildningscentrum får extra pengar av Jokkmokks kommun för att expandera. Hittills har 3,2 milj beviljats som under de närmsta tre åren användas för att fräscha upp lokalerna och skapa yta för fler studenter.

- Slöjdutbildningarna har ju länge varit populära men nu har även språkutbildningarna vuxit så det känns kul att vi kan expandera, säger Britt Inger Tuorda, rektor, till Nuorat.

 

Aili vald till president

Aili Keskitalo har utsetts till president för norska sametinget. I valet som hölls 11 september blev Aili Keskitalos parti Norgga sámiid riikkasearvi (NSR) den stora vinnaren och bildar nu regering. Värt att notera är att fem av tingets invalda nu är under 30 år. Hejja norgga sámediggi!

Redaktör: Samuel Idivuoma