Ánnonsa

3/17: Bïjre syd

DiCaprio ger 5,3 miljoner till urfolk

Hollywoodstjärnan Leonardo DiCaprio vill hjälpa urfolk i främst Nordamerika att tackla klimatutmaningarna.

– Det är på tiden att vi att vi erkänner vår historia och att vi beskyddar urfolkens land, säger DiCaprio till kanadensiska CBC News.

Genom det här bidraget vill superkändisen vara med på att bevara våra hav, skogar och hotade arter genom urfolken.

 

Staare 2018

Trodde du att det dröjer 100 år till nästa stora samiska firande efter Tråante 2017. Icke! Nästa år på 6 februari ska via fira att det är 100 år  sedan samer på svensk sida samlades för första gången. Enligt Erika Unnes som chefar för evenamanget blir det storslaget nu i februari. Ca 2,6 miljoner får kalaset totaltkosta. Galamiddag, konserter, konst och politik. Allt samlat under en jubileumsvecka i Staare med samefolkets dag som klimax. Gör dig med andra ord klar för Staare 2018!

 

En miljon till att undersöka rasism mot samer

Vaartoe  – Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet har fått en miljon från sametinget för att undersöka rasism mot samer. Patrik Lantto som leder Vaartoe vill tydliggöra rasismen som finns och hans hypotes är att rasismen mot samer är vanligare än vad folk tror.
Jobbet nu är att kartlägga rasismen, göra en handlingsplan för att motverka den samt att sprida informationen till allmänheten.

 

Trudeau: Kanada har svikit sina urfolk

I år firar Kanada 150 år som nation. Men på ett FN-toppmöte nyligen tog statsministern Justin Trudeau tillfället att be sitt lands urfolk om ursäkt rapporterar NRK Sápmi.

– Vi firar 150 år som nation men självklart är landet mycket äldre än så.

För många av Kanadas urfolk har nationens uppbyggnad bara lett till förödmjukelse och förtryck men genom en sanningskommission vill statsministern komma förbi det som varit.
Pamela Palmater är från Mi´kmaq-stammen. Hon är advokat och professor och säger till Aljazeera att hon hellre vill ha handling istället för bara löften.

– Vissa delar i det han säger är mäktigt, men han faller alltid igenom och misslyckas med att göra något konkret när det verkligen gäller, säger Palmater.

Redaktör: Samuel Idivuoma