Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

3/16: En resa för livet – om konfan

Elin Nejne, 15, Åsele
Bäst:
Själva upplevelsen att få träffa andra samer, knyta nya vänskapsband. Här i Åsele är det bara min familj som är samer. Det var en helt ny värld, jag hade aldrig tänkt att det finns så många samer i min ålder från olika ställen.
Jobbigast: För det mesta var det riktigt kul, men en del morgnar kändes morgonbönen för lång och utdragen när vi var så trötta.
Packning: Tänkte ta med mig min drillstav, men gjorde inte det. Saknade den jättemycket. Det är ju en slags rytmisk gymnastik och på lediga kvällar hade jag kunnat stå och drilla. Tog med mig för lite kläder. Jag tvättade en gång, vi hade inte tid…
Gjort annorlunda: Tagit vara på tiden mycket mer. Vi var så nervösa första dagarna, vi pratade knappt med varandra. Jag skulle bjuda mer på mig själv om jag fått göra om det.
Råd: Man får höra att det är ”Det är en resa för livet” och det är det. Gör det! Åk! Det är verkligen värt! Även om man inte är så himla engagerad i religionen så blir man intresserad.

Karl-Victor ”Kalle” Henriksson, 15, Rosvik, Piteå kommun
Bäst:
Att man träffade så många olika personer med olika intressen. Att vi fjällvandrade och på midsommar var vi i Munkviken vid havet. Vi hittade på så många olika saker, lekar och så. Det var aldrig enformigt.
Mindre bra: Att vi inte fick så mycket fritid, vi hade ju en vecka kortare, två i stället för tre. Tre hade varit bättre!
Packning: Jag tappade en parfym i necessären så extra tandborste hade ju varit bra att ha… Tips: Packa en fjällvandringsväska och en att ha i Burträsk.
Hemlängtan: Ja, lite en kväll. Jag ville inte åka på konfalägret. Men sen ville jag INTE åka därifrån.
Tips: Ta chansen att komma bort och göra någonting annat. Man lär sig mycket.
Relation till religion: Starkare. Ändrat min syn på kristendomen. Fick mer respekt för det. Att man inte svär i alla sammanhang och så.

Manfred Mattsson Stenman, 15, Luleå
Bäst:
Att lära känna nya vänner. De tre jag umgicks mest med håller jag mer kontakt med än jag trodde innan. Vi pratar mycket på Skype och en av dem har redan hälsat på här i Luleå.
Sämst: Det var väldigt packat schema, få pauser, det tyckte många. Gruppövningarna var bra, men det var samtidigt för lite fritid att lära känna varandra på.
Bästa tips: Bra att ha med sig pengar, vi for mycket till affären. Kort är väl enklast. Vi köpte godis och de flesta åt Billys pan-pizza den dag det var fisksoppa. Ett bra tips är faktiskt också att få ut så mycket som möjligt av natten, sova alltså. Det var väckning vid 07 och efter ett tag blir man ganska (alltför!) trött.

Qarro Kroik, 15, Krokom
Bäst:
Att jag fick träffa så många nya och underbara människor. Jag är ganska blyg, men där kändes det som om vi känt varandra hur länge som helst. Jag skulle vilja göra om det med samma gäng hur många gånger som helst.
Jobbigt: Jag hoppade på kryckor nästan hela tiden, det var jobbigt. Det enda som annars var tufft var att åka hem. Jag grät nästan hela vägen hem, 60 mil. Första milen ville jag bara kasta mig ur bilen och springa tillbaka och samla ihop alla igen.
Tips: Försök vara frisk, inte skadad, man missar så mycket. Ta vara på varje liten minut som är. Det är en av de roligaste saker som har hänt i mitt liv.

Intervjuer: Pia Sjögren