Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

2/18 Ledare

Språket och politiken

Vi pratar en hel del om språk i Sápmi. Samiskan, vårt språk. Jag har sagt det förut, och jag har nog också skrivit om det vid andra tillfällen. Nämligen att det känns som att vi många gånger pratar OM språket mer än vad vi faktiskt pratar vårt språk. Det är inte så konstigt. Vi lever i majoritetssamhället där majoritetsspråket är normen. Det som inte är norm är inte heller självklart att värna om ur ett majoritetsperspektiv. Som tur är så är det allt fler som har viljan, ser det viktiga i att återta sitt språk eller lära sig mer och det sätter också press på omgivningen.

I det här numret har Nuorats tidigare redaktör Pia Sjögren djupdykt i det här med språket. Hur ska man göra om man vill plugga samiska? Du har rätt att läsa modersmål, men det kan kännas som en brant bergsbestigning att slåss mot skolor som inte förstår och som inte heller satt sig in i regelverket. Därför ger vi er en guide i vad man kan göra och vad man faktiskt har rätt till.

Nu hoppas vi att ännu fler tar fighten för språket, för det är viktigt – nu och i framtiden.

I höst är det återigen dags för riksdagsval. Eftersom vi vill att ni som får rösta för första gången eller ni som ska rösta igen ska vara någorlunda förberedda så skickade vi ut en enkät till samtliga riksdagspartier med en rad frågor som vi bad dem besvara. Samtliga partier har svarat, antingen långt eller kort, utförligt eller svävande. Vi hade förstås inte väntat oss något annat, när en samisk ungdomstidning hör av sig. Om ni vill se de fullständiga svaren kan ni kika in på vår webb, nuorat.se. I tidningen har vi valt ut några grejer från varje parti som vi tyckte var intressant, luddigt eller tydligt. Det som speglar de flesta partiernas svar är kanske att de inte sitter på jättemånga svar när det handlar om samiska frågor, vilket inte är helt oväntat.

Förutom språkguide och valguide bjuder vi bland annat på härliga reportage om dansaren Liv Aira, konstnären Lina Maria Viitala och hur det är att åka till Thailand. Och förstås intervjuer med Sáminuorras nyblivna ordförande Sanna Vannar och före detta ordförande Isak Utsi. Nu hoppas vi på en härlig sommar med allt vad det innebär.

Vi ses igen till hösten!

KATARINA HÄLLGREN