Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

2/18 För Liv är dans livet

Liv Aira har dansat sedan hon var tre år. Nu, tjugo år senare, bor hon i Barcelona där hon pluggar dans och även undervisar i dans. Nu har hon färdigställt sin masteruppsats som handlar om mötet mellan två universella språk, jojk och dans.

–     Jojk och dans påminner mycket om varandra. Det är i konstant förändring, cirkulerande och organiskt, säger Liv.

Dansen började som ett brinnande intresse för Liv, men är numera också hennes huvudsakliga sysselsättning och även försörjning.

Liv kommer från Jokkmokk där hon bodde fram tills hon var elva år. Hennes mamma jobbar som dansterapeut och pedagog, så dansen låg hennes nära till hands. Mamman fixade en grupp i skapande dans där Liv och andra barn fick uppgifter som de fick leka fram genom dans,

–     Senare började jag med improvisationsdans, men dansen startade på en lekfull nivå för mig.

Liv menar att dans är så pass inbyggd i människans system att det kommer naturligt.

–     Allt börjar med rörelser och en stor del av kommunikationen sker med kroppsspråk och sedan kommer ljud och ord.

Under uppväxten i Jokkmokk höll Liv även på med kampsport och reste till Luleå två gånger i veckan för att kunna göra det. Ett bra sätt att bygga styrka och skaffa sig kroppskontroll. Men drömmen var att dansa balett och när familjen flyttade till Linköping blev det möjligt. Fyra gånger i veckan dansade hon balett och senare blev det modern dans, kommersiell dans och hennes hobby blev en livsstil.

–     Mina lärare var mina stora förebilder och det enda jag ville göra var att undervisa i dans. Jag blev assistent till mina lärare när jag var fjorton år och började undervisa. Nu är jag 23 år och undervisar i alla stilar och livnär mig på dansen.

Sedan några år tillbaka bor Liv i Barcelona. Det var skolan Institute of the Arts, givetvis med dans på schemat, som lockade. Hon har fått sammanlagt tre stipendier för att studera under tre år. Efter att Liv tagit sin kandidatexamen blev hon kvar för att undervisa.

–     Jag hade dansklasser och skapade en egen show med tre dansare och mig själv och vi hade två shower om dagen, fem dagar i veckan.

Skolan, berättar Liv, består av elever från 36 olika nationaliteter och de har alltid varit intresserad av hennes ursprung. Hon stannade kvar på skolan hela förra sommaren och jobbade som koreograf och dansare genom sitt företag. Rektorn ville att hon skulle stanna och erbjöd henne ett stipendium för att genomföra en masterexamen i dans.

Liv bestämde sig för att fokusera på jojk och dans.

–     Allt började med att jag var inbjuden till Studio Sápmi förra året och där använde jag en låt av Katarina Barruk. Jag började intressera mig mer för jojk och sökte definitioner och kom fram till att det är väldigt likt hur jag ser på dans som många ser på jojk. Det är något som är i konstant förändring, cirkulerande och organiskt.

Hennes intresse för att översätta jojk till rörelse var väckt och i hennes masteruppsats har hon valt att göra ett annorlunda grepp.

Under våren har Liv fördjupat sig i jojk och valt ut följade ord och begrepp: midnattssol, ren, fjäll, snö, glädje, sorg, lättnad, ditt hem och du som barn. Dessa ord har hon låtit Johan Sara Jr och Elin Teilus jojka och utifrån det letat likheter och skillnader. Väl hemma i Spanien började hon improvisera dans till orden och spelade samtidigt in sig själv.

–     Jag hade också en professor på skolan som hjälpte mig att analysera alla ljud och hitta likheter och olikheter.

När hon såg inspelningarna blev det tydligt att dansen till renen var väldigt rytmisk medan exempelvis midnattssolen blev rundare i uttrycken.

–     Varje ord fick massa underrubriker och vi bröt ner dansen i färre och färre ord. Till slut blev det som att vi översatte jojken till ett rörelsemönster utifrån min samiska bakgrund.

Den 5 maj genomfördes hennes performance Art In Motion, Jojk meets dancei Sitges, utanför Barcelona, tillsammans med jojkaren Elin Teilus. Att det blev Elin som åkte ner och genomförde uppträdandet tillsammans med Liv var lite av en tillfällighet. De träffades första gången under Ubmejen Biejvieh i år och fick väldigt bra kontakt.

–     Det kändes som att jag känt henne hela mitt liv och hon var väldigt fysisk när hon jojkade. Jag frågade henne om hon ville komma till Barcelona och så blev det. Det blev en härlig process i en avslappnad miljö.

Liv är väldigt nöjd med framträdandet och de reaktioner hon fått var att publiken var tacksamma och glada efteråt.

–     Min spontana reaktion efteråt var att det var så skönt att göra en föreställning som jag mådde så bra av att göra.

En av sakerna som Liv lyfter fram är förmånen att få göra det tillsammans med Elin som hon delar många liknande erfarenheter med. Båda har vuxit upp i både norra och södra delarna av landet, de delar samma kultur och är dessutom lulesamiska kvinnor båda två, något som var en lycklig tillfällighet. Liv säger att hon lärt sig mycket av projektet och hoppas kunna göra liknande projekt i framtiden med jojk och dans.

–     Jag har lärt mig massor om jojk, om mig själv och jag har fått dela det med någon som har liknande förutsättningar som en själv och det var skönt att dela det här med någon som förstår. Vi var väldigt effektiva under hela processen samtidigt som allt var avslappnat och sedan blev det en väldigt starkt upplevelse.

För Liv är dansen en livsstil. Hon förklarar det som att alla har ett behov av att kommunicera med varandra och med sig själv.

–     Allt börjar med rörelser, det man kan visualisera med tankar och inte med ord, som när man jojkar något, så upplever jag det med dansen. I rörelserna kan man kommunicera utan yttre medel, i det visuella finns så många möjligheter.

Liv är övertygad om att alla kan dansa. Allt börjar, säger hon, med att man vill något.

–     Då finns det inga gränser. Det handlar också om att inte ge upp, att komma ihåg känslan vad man vill göra och sedan göra det. Det finns så många sätt att finna sig själv i dansen. Rörelser kan vara läkande och det är inte alltid man kan uttrycka sig verbalt och då är rörelse ett medel för kommunikation. Jag tror att vi behöver mer konst i livet.

Text Katarina Hällgren

Vill ni se Liv och Elins framträdande? Sök på Liv Aira på Facebook och se liveframträdandet i efterhand.