Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

2/18 Bööresth Stina Granberg

18 år, från Pjesker utanför Arvidsjaur som gick ut byggprogrammet vid Strömbackaskolan i Piteå med inriktning måleri i juni. 

I slutet av april möte hon åtta måleristudenter från andra gymnasieskolor runt om i Sverige under Yrkes-SM som i år avgjordes i Uppsala.  Under tre dagar kämpade de om vinsten i flera olika moment. 

Hej Stina, du slutade på tredjeplats i måleri i Yrkes-SM. Hur var det?

– Hehehe… jag var inte nöjd. Jag var jättemissnöjd. Jag tyckte väl att jag värd en högre plats om man jämfört vad de andra hade presterat. 

 Hur var det att tävla i Yrkes-SM?

– Det var jobbigt, svårt och en extrem utmaning både för psyket och allt. Allt sätts på prov. Det var kul. Och så fick man vänner för livet. 

 Kan du berätta om tävlingen?

– När tävlingen började fick vi en uppgift som vi inte visste var det var. Vi skulle lasera. Jag visste inte vad lasera vad det var, fick panik, jag läste på burken flera gånger. Som tur var det inte så många poäng. Sedan var det bara att å börja alla de andra momenten. Det var bildöverföring, måla en dörr, tapetsera en vägg och tapetsera en byrå. Men de hade vi fått träna på innan.

Vilket moment var svårast?

–   Jag, vet inte riktigt. Bildöverföringen. (När man för över en bild som är uppmålad på ett rutat papper till en stor väggmålning. Motivet för samtliga tävlande var en gul fotbollströja med sitt eget efternamn på ryggen, reds anm.)

Vilket moment var roligast?

– Min fria dekoration. Det var Captain America-skölden. (De tävlande fick välja en bild som de skulle göra som väggmålning, reds anm.)

Är du en tävlingsmänniska? 

– Efter den här tävlingen så har jag väl insett att jag är det. 

Varför har du utbildat dig till målare?

– Det är ett spännande yrke och jag ville arbeta med händerna. 

 Hur är det att jobba som målare? 

– Jag tycker det är riktigt roligt och brinner verkligen för yrket. Det kan vara tufft vissa dagar. Men jag tycker det är kul. 

 Text Marica Blind

 

Fakta om Stina:

Familj

Mamma, pappa och tre syskon.

Mitt kommande arbete

Jag är målare, började jobbade i slutet av maj. 

Styrkor 

Kanske lite envis och vill klara av det jag ger mig in på. 

Svagheter

Kanske lite väl tjurig i bland. 

 I sommar vill jag

… flytta in i mitt hus som jag håller på att bygga i Hortlax utanför Piteå. 

 

 Fem snabba

 Kött eller veganmat

Kött.

Sommar eller vinter

Får man ta båda? Vinter i så fall då får man köra skoter. 

Långfilm eller tv-serier

Långfilm. 

Piteå eller Pjesker

Det var också svårt. Alltså Piteå. Men det är fint i Pjesker! 

Måla eller tapetsera 

Tapetsera. 

 

 Info om Yrkes-SM

Det avgörs vartannat år. I år tävlade ca 300 ungdomar från hela landet i rad olika grenar inom gymnasieskolornas yrkesutbildningar. Årets tävling pågick i tre dagar och de bästa under Yrkes-SM har chans att bli uttagna till yrkeslandslaget.

Kvalar till yrkes-SM gör man genom lokala och regionala kvaltävlingar som arrangeras av de olika yrkesgrupperna, eller branschorganisation/yrkesnämnd.

Yrkeslandslaget får representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM. Årets Yrkes-EM avgörs i Budapest den 26 till 28 september.