Ánnonsa

2/18 Birra nord

Silver för Kiruna sameskolas fågelholk

För tionde gången arrangerade Naturskyddsföreningen fågelholks-SM. 326 tävlingsbidrag deltog och Kiruna sameskolas bidrag Multibjörkholken blev ett av tio finalbidrag. När över 13 000 personer röstat stod det klart att Multibjörkholken fått 19 procent av rösterna och slutade på en andraplats. Årets vinnare blev Kvinnebyskolan i Linköping med sin holk Stubbstugan. Vinnarbidraget fick 27 procent av rösterna.

De tio finalholkarna kan beskådas på en utställning på Lillskansen under 2018.

 

Anna-Stina Svakko prisas för sin kunskap

Stiftelsen Samiska minnesfonden har tilldelat Anna-Stina Svakko, Astu design, 2018 års stipendium på 25 000 kronor med motiveringen:

”Hennes gedigna kunskaper inom traditionell slöjd från hela Sápmi samt nyskapande design. Kunskapsöverföring, kartläggning och dokumentation som är berikande för det samiska folket idag och i framtiden.”

Anna-Stina Svakko håller just nu på med att dokumentera den traditionella byxan fiehtarbuvssa. Byxan slutade användas i början av 1900-talet då den europeiska byxan blev vanligt. Tanken är att Anna-Stina ska konstruera ett mönster till den gamla byxmodellen.

 

Digitala prov testas på Kiruna sameskola 

Kiruna sameskola är en av 100 skolor som på försök ska använda sig av digitala nationella prov. Det är Skolverket som valt ut skolorna och de utvalda skolorna får statsbidrag för att täcka vissa merkostnader under 2018-2021 som försöksperioden pågår. Från år 2022 ska alla nationella prov vara digitala.

 

Feel goodroman på samiska

Journalisten och författaren Anne Wuolab gav nyligen ut sin debutroman Ii šat summal, en kärlekshistoria på nordsamiska. Boken utspelar sig i nutid och handlar om Læjsa Fjell som flyttar till Vilhelmina och blir kär i renskötaren Lars Munghke som är en viktig person inom samebyn. Den komplicerade kärleksrelationen inramas av konflikter kring markrättigheter och växande turistnäring. Här är ett utdrag ur boken:

“Njuokcamat dánso ja hárddestedje. Læjsa ráhkistii Larsa hája dál, bivastuvvan ja gozusuovvan. Giedain dovddai Larsa muodu ja gáibbi masa ledje skavzzat ihtigoahtán. Jur dan nalde ahte fasko gieda. Larsa giedat ledje gávdnan cicciid.”

 

Henriks bror i fokus i ny roman

Johannes är 19 år och bor i Övre Soppero. Han har hoppat av gymnasiet och är renskötare. Men han vill lämna renskötseln, han orkar inte mer. Han vill flytta, söka jobb, flytta långt bort men han är äldsta brodern och det förväntas att det är han ska fortsätta som renskötare. Det är handlingen i Ann-Hélen Laestadius senaste bok Bara dra. Boken ges ut av LL-förlag som gör lättlästa böcker för unga och vuxna.

”Jag har länge velat göra en uppföljare till min Sopperokvartett och funderat på att skriva ur en annan karaktärs perspektiv. När LL-förlaget bad mig skriva en lättläst roman blev det möjligt att berätta om Johannes som är Henriks storebror”, skriver Ann-Hélen Laestadius i ett pressmeddelande.

I augusti kommer Bara dra på nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska.

 

Karasjoktjej finalist i Miss Norway

21-åriga Susanne Næss Guttorm är en av nio finalister i skönhetstävlingen Miss Norway. Hon är från Karasjok, men bor numera i Oslo. Redan i augusti började tävlingen och deltagarna har fått gå igenom flera krävande steg för att nå finalplats. I slutet på juli avgörs finalen och det återstår att se om Susanne får representera Norge i Miss Universum. Vill ni läsa mer om tävlingen och följa Susannes blogg mot finalen, gå in på www.missnorway.org.

 

Bryter tystnaden med #dethänderhär 

I samband med #metoo som spreds över världen i höstas, började några gymnasietjejer i Kiruna fundera på hur situationen är i Kiruna och norra Sveriges inland. De skapade instagramkontot #dethänderhär och uppmanar att bryta tystnaden, skapa samtycke och stötta offer som utsätts för våld, hot och sexuella övergrepp. Man kan skicka in sin historia anonymt och även skriva på en namninsamling där de kräver att kommunfullmäktige i Kiruna aktivt börjar arbeta för en samtyckeskultur.

 

Sofia Jannok tolkar Bon Iver

Under en vecka spelade Sofia Jannok in ett sidoprojekt i Björn T Petterssons studio Heart Of Sound i Kiruna. Sidoprojektet består i att tolka några av den amerikanska artisten Bon Ivers låtar.

“Det är något kosmiskt över min relation till Bon Ivers musik. Hans låtar har dykt upp när jag behövt det som mest i livet och hållt mig i handen. Bon Ivers musik är min absolut största favorit, alla kategorier! Den är tidlös, storslagen och intim på samma gång, och innehåller allt som musik ska innehålla” säger Sofia i ett pressmeddelande.