Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

2/18 Birra lule

Författarcentrum Tjállegoahte igång

Nu är Författarcentrum Sápmi verklighet. Författarcentrum har fått sig ett kontor på Dálvvadisgården i Jåhkåmåhkke. På plats jobbar projektledare Elin Anna Labba och biträdande projektledare Lea Simma. I slutet på april valdes Johan Sandberg McGuinne till den första ordföranden i FC Sápmi. Medlemmarna i Bágo har fått komma med förslag på namn på författarcentret och nyligen blev det också klart efter en omröstning inom styrelsen. Namnet blev Tjállegoahte, som både betyder författarhuset/författarkåtan samt ”hen börjar att skriva”.

 

Skrivartävling – Berätta en bild

Kan du skriva en historia med en bild som grund? Sveriges radio har just nu en skrivartävling som riktar sig till alla mellan 15 och 20 år. Uppgiften är att skriva en berättande text inspirerad av ett fotografi. Det spelar ingen om roll om du tagit bilden själv eller om någon annan tagit den, huvudsaken är att du hittar en berättelse i bilden. För att vara med och tävla ska texten vara inlämnad senast på midsommaraftonen, den 22 juni. Läs mer på sverigesradio.se. Sök på Berätta en bild.

 

Sámi Duodjimärket ska förnyas

Samerådet arbetar just nu med att förnya Sámi Duodjimärket. Märket upprättades på 80-talet som ett varumärke för duodji och syftet var bland annat att skydda duodji från kopiering och missbruk och för att vägleda köpare om att det är samiska produkter de köper. Men Samerådet menar att Sámi Duodjimärket inte fungerar tillfredsställande idag och i samarbete med duodjiorganisationerna i Sápmi och sametingen vill Samerådet bygga upp en bättre struktur runt märket.

Just nu pågår en förprojektfas som fokuserar på kommunikation med duodjiutövarna för att ta arbetet vidare.

–     I arbetet ingår också varumärkesbyggande av duodji. Målet är bland annat att turister som kommer till Sápmi ska veta om märket före de kommer, de ska ha en önskan att köpa duodji och design som bär märket, säger Ellen Berit Dalbakk som är projektledare.

 

Singstar med jojk

I Boden samlades nyligen ett gäng spelutvecklare från Sverige, Norge och Finland i ett så kallat Game jam, där man träffas och bollar idéer, Några av spelutvecklarna jobbade med idén om att utveckla ett Singstarspel med jojk.

–     Det är en rolig take på ett spel med något som är väldig relevant i samisk kultur och som man kan använda på ett roligt och interaktiv sätt, förklarar spelutvecklaren Casper Tollefsen från Tromsö i en intervju i P4 Norrbotten.

 

Samarbete för fler lärare

Sámi Allaskuvla i Kautokeino och Lapplands Lärcentra i Norrbotten har inlett ett samarbete för att råda bot på bristen på grundskolelärare i samiska, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi. Utbildningen är fem år lång och innefattar en vecka i månaden på plats i Kautokeino. Studierna, som i huvudsak är internetbaserad kan göras genom Lapplands Lärcentras lokaler i Jokkmokk, Gällivare och Kiruna med start i höst.

 

Tobak tillåtet på konfirmationsläger

Enligt tobakslagen är det förbjudet att använda snus och tobak om man är under 18 år, men på det samiska konfirmationslägret i Burträsk kan undantag ges, berättar Sameradion & SVT Sápmi. I ett brev till konfirmandernas föräldrar står det att det är upp till föräldrarna att bestämma om deras barn får bruka tobak och snus.

Anna-Maria Pittja Åhrén, som har barn som ska konfirmeras, tycker det är fel.

–    Jag är motståndare, så klart eftersom jag vet hur farligt det kan vara, och risken är stor att kanske andra vill prova på, säger hon till Sameradion & SVT Sápmi.

Enligt Anna-Stina Wikberg, projektledare och pedagog vid konfirmationslägret, är godkännandet från föräldrarna något som hängt med sedan långt tillbaka, men ingen har rökt eller snusat på lägret.

–    Så det har egentligen inte varit något problem, men det är en god rutin och det hör ihop med hälsodeklarationen, säger hon.

 

Minister från Nya Zeeland bar Māori cloak på Buckingham Palace

Nya Zeelands preminärminister Jacinda Ardern har hyllats sedan hon bar en Māori cloak under ett besök på Buckingham Palace. Mark Sykes, beskyddare av Māori special collections på Te Papa, nationalmuseum på Nya Zeeland, säger till The Guardian att det var ett stolt ögonblick för maorier världen över.

–    Cloaks bärs för att hålla värmen, för att beskydda och för att symbolisera vår status och styrka. Jag tycker det visar att hon ser sig själv som en ledare för maori, för hela Nya Zeeland, för alla. Det fick mig att känna mig så stolt. Hon bar den så väl.