Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

2/18 Bïjre syd

Sara Ajnnak får stipendium – och tävlar i P4 Nästa

Det händer grejer kring jojkaren och låtskrivaren Sara Ajnnak. Nyligen blev det klart att hon är en av Västerbottens finalister i Sveriges radios musiktävling P4 Nästa. Den 8 juni startade omröstningen i de 25 deltävlingarna, som avgörs med lyssnarnas sms-röster i kombination med en jurygrupp. Den 29 juni avgörs deltävlingen P4 Nästa Västerbotten där Sara Ajnnak tävlar och i början av augusti väljer en jury ut åtta av de 25 lokala vinnarna som ska få tävla i riksfinalen den 25 augusti. Den låt som vinner P4 nästa kommer att få en utmanarchans i Svensktoppen.

Nyligen var Sara Ajnnak också en av fyra som tilldelades Region Västerbottens kulturstipendium inom kategorin musik.

–     Jag har jobbat och jobbar så hårt. Kulturbranschen är svår att komma in i och det gäller att aldrig ge upp. Ett stipendium från Västerbotten gör mig både stolt och glad, säger stipendiaten Sara Ajnnaki ett pressmeddelande.

Genom stipendiet vill Sara Ajnnak sprida ännu mer musik på umesamiska.

 

Dan Jåma prisad för politisk dokumentär

Dokumentärfilen Från Clinton till Clinton, som gjorts av frilansfotografen Dan Jåma och journalisten Folke Rydén, blev bästa politiska dokumentär vid New York Festival´s International TV & Film Awards i Las Vegas. Tillsammans har de följt samma amerikanske väljare i 24 år och i filmen skildrar de det senaste presidentvalet.

 

Prisas för umesamiskt arbete

Henrik Barruk har tilldelats Minoritetsspråkspriset 2018 för hans insatser att rädda umesamiskan.

”Minoritetsspråkspriset 2018 tilldelas Henrik Barruk för hans insatser för att rädda umesamiskan. Arbetet med umesamisk ortografi och en umesamisk ordbok har skapat förutsättningar för ett av Sveriges allra minsta nationella minoritetsspråks fortlevnad. Henrik Barruks arbete visar hur en enskild eldsjäls insatser kan hjälpa ett litet språk att överleva.”

Priset delades ut på den årliga Språkrådsdagen den 25 april och prisutdelare var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

 

Arvidsjaur får medel för att lyfta samisk kultur

Arvidsjaurs kommun har beviljats 196 000 kronor av Kulturrådet till kulturprojekt i skolor för nästa år. Enligt Mariann Lörstrand, samisk koordinator, ska pengarna bland annat gå till att visa upp samisk kultur, exempelvis genom jojk i förskolan.

–     Vi bor i Sápmi vi är en samisk förvaltningskommun och samiska är ett naturligt inslag i den här kommunen, så det är klart att man ska kunna något om samer, säger Mariann Lörstrand till P4 Norrbotten.

 

Urfolkskvinnor till Ecuadors president: låt bli vårt land!

En stor delegation av kvinnor från Amazons urfolksorganisation CONFEANIAE, mötte tidigare i vår Ecuadors president Lenin Morenoto. Deras uppmaning var att stoppa oljeborrning och gruvdrift på deras områden. De informerade även presidenten, som var omgiven av flera ministrar under mötet, att regeringen misslyckas med att på ett korrekt sätt konsultera urfolken om oljeborrningar och gruvprojekt på deras land, något som de är skyldiga enligt lag. De presenterade även en lista på krav som de kallar för ”Mandate of Amazonian Woman” som bland annat tar upp oljeborrningar och gruvexploateringar.

 

Jon Henrik Fjällgren vann Let´s Dance

Det blev till slut Jon Henrik Fjällgren som tog hem segern i årets upplaga av Let´s Dance. Han imponerade tidigt på juryn och har under hela säsongen fått höga poäng och för det mesta positiv kritik. Jon Henrik och dansaren Katja Luján Engelholm har under säsongen bland annat imponerat med en dans för att uppmärksamma psykisk ohälsa, haft Maxida Märak som gäst och dansat till hennes musik när de fick välja sin favoritartist. I finalen tävlade Jon Henrik mot komikern Daniel Norberg och när de dansat sina tre finaldanser, där Jon Henrik bland annat dansade en hyllning till Moder Jord, ledde Daniel med två poäng. Men efter att tittarna sagt sitt stod det klart att Jon Henrik och Katja var segrare i årets upplaga av det populära dansprogrammet.

–     Det har varit en kamp, men från kampen kom ljuset, sa en överlycklig och rörd Jon Henrik till Aftonbladet efter segern.