Ánnonsa
umea-kommun-plats-desktop- NOURAT

2/17: Birra nord

17 000 tittare per minut
En miljon var inne och kollade NRK:s sakte-tv-sändning från renflytten på nätet i våras, i genomsnitt 17 000/minut. Det är svårt att veta med tittarsiffror, men enligt NRK verkar 25 % av tittarna varit utanför Norge. Många utländska medier intresserade sig också för ”Renflytt minut för minut”, bland andra BBC, HBO, The Guardian, Disney och Lonely Planet.

A4-livet passar inte
- Alla blir förvånade när jag säger att jag är fiskare, säger Sandra Andersen Eira, ensam tjej på havet.
Hon gillar inte fisk och hade inga planer alls på att jobba på en fiskebåt.
– Jag hatar fisk, för att vara helt ärlig. Jag fiskar upp dem, men någon annan får äta.
Men hon gillar inte rutiner heller:
- Allt blir samma lika. Man går upp på morgonen, far till jobbet, far hem. Det är ingen skillnad. Man sitter i ett rum, tittar ut genom fönstret och vill bara ut, säger Sandra från Olderfjord i Porsanger till NRK Sápmi.
På havet försvinner rastlösheten:
- Havet är i sig själv speciellt. Jag har lust att uppleva mer av det. Lust på utmaningar. Lust på frihet.

Läs hela artikeln och se NRK Sápmis webb-tv: ”Sandra er jenta alene på havet”
Och fortsättning följer: ”Kvinnelige yrkesfiskere samlet til historisk møte”

“Jag har tänkt på “Riddu Riđđu”, namnet och vad det betyder:
Liten storm på kusten
Och dess symbol som en urfolksfestival. Jag har tagit mönster som traditionellt syns på nordsamisk hårdslöjd och kvinnans örhängen som påminner om den samiska lávvun. Tillsammans med håret som kan ses som havets vågor och flyter ut från de traditionella mönstren så ser jag det som en form av ordlek i bild, både av festivalens betydelse och festivalens namn.”
Inga-Wiktoria Påve, som det senaste året haft Riddu Riđđu-titeln ”Årets unga konstnär”.

 

Jannok: Trump är inte trovärdig

Den 29 april anordnades demonstrationer runt om i världen mot Trump-administrationens klimatpolitik. Bland annat anordnades en demonstration i Stockholm, där Sofia Jannok och andra artister uppträdde. Klimatmanifestationen, som gick under namnet People’s Climate March, anordnades just den 29 april eftersom Donald Trump då hade varit USA:s president i 100 dagar.
– Han har gjort hemskt många fel som gör att han inte är trovärdig, inte som politiker och inte heller som person, säger Sofia Jannok.
Inom den korta tid som Trump har suttit vid makten har han både förkastat Parisavtalet om klimatet och godkänt den så kallade Dakota Access Pipeline, en oljepipeline som ska byggas på urfolks marker i Amerika. Men svenska politiker är lika illa som Trump, menar Jannok.
– Man måste minnas att det här inte är den första makthavaren som har motsatt sig urfolkens vilja. Det som vi ser i Sápmi, att makthavare godkänner gruvor, det är lika illa för oss som oljepipelinen är där borta. Vi urfolk förtjänar plats vid de bord där besluten som rör våra liv fattas.
Förutom i Stockholm anordnades demonstrationer på närmare 400 platser runt om på jorden. Sofia Jannok menar att det är viktigt att visa motstånd mot Trump-administrationens politik även utanför USA:s gränser.
– Vi måste göra motstånd och visa att makten inte ligger hos en enda person. När vi organiserar oss har vi makten.

OLLE KEJONEN