Ánnonsa

1/18 Timpo är känd i Ryssland

Hej Timpolmai i Tobo, nära Uppsala, har du alltid jojkat?

– Nej, det började jag med för några år sen, först som komp till mamma, Cariola Rosdotter Eriksson‎. Det var också då och därför jag började spela kontrabas. Tillsammans är vi musikgruppen Arbi. Dessförinnan hade jag spelat många andra instrument. Det är nytt för i höst att jag är soloartist, alltså jojkar själv. 

Timothy Timpo Forsberg, 27 år och känd jojkare i Ryssland?

– Ja, haha. I december fick jag skriva autografer innan jag åkte hem från festivalen i Dudinka, utanför Norilsk i Sibirien. Så, presskonferens och lokalkändis i Dudinka! Det var en liten, intim festival. Jag lärde känna många från andra urfolk och folk, de flesta från Ryssland. Utanför den lilla staden var det bara taiga.

Hur började du jojka? Var det mamma som lärde dig?

– Nej, hon var visserligen med i Juoigit, jojkgrupp i Gällivare, vi bodde där förut – men jag har funnit själva jojken på egen väg. Jag har lyssnat mycket på Intrigue och började småjojka för mig själv.

Vad jojkar du helst?

– Jag jojkar gärna myter och historier. Jag gillar gamla gudar, Biegolmai är min favorit. Vinden talar till mig. Jag blir inspirerad av starka vindar.

 

Lyssna på Timpolmai, artistnamn som är en kombo av Timothys smeknamn Timpo och vindmannen Bieggollmai, på Youtube: Timpolmai Sámi eatnan

I september 2017 representerade Timpo och hans mor Sápmi på festivalen “Spirit of Desht-I-Kipchak” i Kazakstan, inbjudna via Stockholms sameförening.