Ánnonsa

1/18 Birra nord

Boom boom

Filmen Boom boom har nu kommit ut och hade premiär på Skábmagovat festivalen i finska Enare. Filmen utspelar sig i Nordnorge under den tyska ockupationen.

-Kul att äntligen ha fått visa filmen som jag jobbat med under flera år, säger PJ Idivuoma när Nuorat får tag på honom.

 

 Supersápmi

Nu kan du som djupt intresserad av samiska samhällsfrågor få ditt lystmäte tillgodosett via podcasten Supersápmi. Aslat Holmberg och Beaska Niillas saknade ett mer djupgående samtal om bland annat samisk politik och dekolonisering så de bestämde sig för att helt enkelt kicka igång denna podcast.

 

Börjes nya kändisliv

I januari tilldelades Börje Andersson –Junkka Sportspegelnpriset. Och över en natt blev “Parka-Börje” en folkkär rikskändis. Nu är vardagen späckad med Intervjuer och tv-inspelningar. Bland andra så vill tv-profilerna Filip och Fredrik ha en del av hans tid.

 

Årets matbluff

Farmat kronhjortskött från Aotearoa som marknadsförs med samisk natur. Det är årets matbluff enligt konsumentföreningen Äkta vara som tilldelade Polarica priset för denna produkt.

 

FB till hjälp mot självmord

I Nunanvut, Kanada, sjunker självmordsstatistiken. I Nunavut är många i befolkningen inuiter och självmord har desvärre varit ett stort problem. Men nu har situationen förbättrats. En Facebook-grupp där man kan be om hjälp har varit till stor nytta, skriver NRK Sápmi.

 

Boazovázzit finns inte i SVT Play

Just nu visas Boazovázzit på tv. Men om du försöker hitta serien på SVT Play så går du bet. Inte hittar du särskilt mycket när du gör en nätsökning på SVT Boazovázzit heller. Oops! Verkar som att vår kära public service tv-leverantör glömt att använda samiska.

 

Sara-Elvira bäst i ung företagsamhet

Beaivi UF, som drivs av Sara-Elvira Kuhmunen från Jokkmokk blev årets UF-företag i Norrbotten. Nu går hon vidare för att tävla med sitt företag i SM i ung företagsamhet i Stockholm den 16-17 maj. Hennes företagsidé är en planeringskalender på de fem språkvarietéerna som finns på svensk sida, nord-, lule-, syd-, ume- och pitesamiska.

 

Måns Zelmerlöw provocerar i fejkkolt

Eurovisionvinnaren och programledaren Måns Zelmerlöw , som tillsammans med Alexander Wikberg gör tv-programmet Chevaleresk, fick det hett om öronen för några veckor sedan. Produktionsbolaget åkte upp till Norrbotten för att spela in kommande säsong. Där klädde Måns på sig en fejkkolt och blev intervjuad av NSD där han uttryckte sin glädje: ”För mig som skåning är det här superexotiskt. Att få åka hundspann, pimpla på sjön, testa renskötsel och jojka ute på vidderna. Det är kul att testa på.”

Undrar om han tyckte det var lika kul att testa på att bli anklagad för kulturell appropriering? Svårt att säga eftersom Måns lät tystnaden tala och plockade bort allt som kunde härröras till hans exotiska resa från sociala medier.